Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártya: olcsóbb lett a középkategória a vártnál

Laptop

Videokártya: olcsóbb lett a középkategória a vártnál

A vadonatúj Ati videovezérlők a tervezettnél olcsóbbak lettek.

Az AMD Ati Radeon HD 2600 és 2400-es sorozat mostanában jelentkezik a piacon – eddig csak a HD 2900-as modell juthatott a vásárlók keze közé. Ez ugyan az Nvidia zászlóshajóival hivatott felvenni a versenyt, ám csupán a Geforce 8800 GTS-ekkel került egy szintre, a GTX (pláne ennek ultra változata) már lenyomja a többször is elhalasztott megjelenésű videokártyát, legalábbis a teljesítményadatokat tekintve. Nagyot kell tehát villantania a jóval nagyobb számban értékesítésre kerülő (igaz, alacsonyabb profitrátával kecsegetető) közép- és alsó kategóriában a vállalatnak.

Ezt a célt hivatottak szolgálni a HD 2600 és 2400 modellek, melyek még vékonyabb csíkszélességgel (65 nanométer, szemben a 2900-as 80 nanométerével) készülnek, így kevesebbet fogyasztanak, és kisebbek is lehettek. Ez utóbbit az is előidézi, hogy míg a legnagyobb változatban 700 millió tranzisztor található, addig a középszinten már „csupán” 390 millió kapu kerül a GPU-ba. Hasonlóan felezésre került a memória mennyisége is; ezáltal az Ati zászlóshajó a 215 wattos fogyasztásának a felét várná az ember. Nos, nem ez a helyzet: a 2600-as modell alig 45 wattot fogyaszt, míg a 2400-as (180 millió tranzisztorral) csupán 25 watt körüli fogyasztási paraméterrel rendelkezik.

Ez mindenképpen dicséretes; a videokártyáknál ugyanis mostanában játszódik le az a trend, ami a processzoroknál néhány éve zsákutcába vezetett: a teljesítménynövelés már kezelhetetlen magasságokba emelte a hőtermelést. Ráadásul az alacsonyabb teljesítményfelvételnek van egy másik előnye is: a szabványos PCI-Express csatolófelületen elegendő tápfeszültség érkezik a videokártyákhoz, nincsen szükség külön 6 tűs tápcsatlakozó használatára (az NV 8600-asokról sajnos ugyanez nem mondható el). A legolcsóbb szegmensben pedig elegendő a passzív hűtés az AMD/Ati termékei esetében, míg az NV 8500-asokon mindegyiken rajta van a ventilátor.

Mindamellett van egy, az alacsony fogyasztás mellett szintén jó hír: az új változatok a vártnál érezhetően alacsonyabb áron kerülnek forgalomba. Eredetileg a 2400-as valamivel kevesebb mint 99 dollárba került volna, a 2600-as 100 és 200 dollár közötti áron, a 2900-as pedig 400 dollár környékén jelent volna meg. Ehhez képest a középkategória csúcsát képviselő HD 2600 XT változatok 120-150 dollárért lesznek megvehetők, ugyanez Pro (kisebb teljesítményű) verzióban már 90-100 dollárért beszerezhető lesz. A HD 2400 XT modellek 75-85, a Pro változatok 50-55 dollárért vásárolhatók majd meg, állítja több hírforrás is.

Ezzel a középkategóriát árban kicsit magasra, teljesítményben kicsit alacsonyra belövő Nvidia komoly gonddal találhatja szembe magát a szegmensekben: az Ati komoly konkurenciát támaszthat a 8×00 Geforce szériának. Már éppen időben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés