Connect with us
Hirdetés

technokrata

Budapesti és jászapáti diákok képviselik Magyarországot az észtországi robotikaversenyen

diákok

Büszkeség

Budapesti és jászapáti diákok képviselik Magyarországot az észtországi robotikaversenyen

Budapesti és jászapáti diákok képviselik Magyarországot az észtországi robotikaversenyen

„Van helye a robotikának a köznevelésben”

A szervezők várakozásain felül, az eddigi legmagasabb résztvevői létszámmal zárult a harmadik ProSuli országos robotikaverseny, Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

A 46 csapatban közel 100 diákot és tanáraikat próbára tevő verseny két győztes csapata novemberben Észtországban méri össze tudását a 27 országot felvonultató Robotex versenyen.

A robotika oktatásban betöltött szerepe egyre fontosabbá válik, ezért döntött úgy a ProSuli, hogy beemeli digitális oktatásmódszertani képzései közé ezt a tudományágat is. A tevékenység ötvözi a tervezést, építést, programozást és a problémamegoldást, így fejleszti a diákok strukturált gondolkodását, kreativitását és finommotoros képességét. A csapatokban megrendezett versenyek és az azokra történő felkészülés pedig fejleszti a diákok kommunikációs- és kompromisszumkészségét, valamint együttműködési képességüket.

A Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli idén harmadszor rendezte meg diákoknak szóló robotika versenyét. Az évek során a résztvevő versenyzők száma közel ötszörösére nőtt, így idén már 46 csapat közel 100 diákja és kísérőitanáraik mérték össze tudásukat általános- és középiskolás korosztályban. A ProSuli robotika verseny ezzel az egyik legnagyobb ilyen típusú hazai eseménnyé nőtte ki magát. Idén először nemcsak a ProSuli programban résztvevő intézmények adhatták le nevezésüket, hanem bármely magyarországi iskola jelentkezhetett a megmérettetésre.

Aki leggyorsabban követte a vonalat, mehet Észtországba

Idén a versenyzőket vonalkövetéses kihívás várta: a diákok által programozott robotoknak egy előre meghatározott, bonyolult kanyarokkal teli pályán kellett a lehető leggyorsabban és legpontosabban végig haladniuk. A pályán a csapatok által a verseny előtt előzetesen megépített és beprogramozott robotok szenzoraik segítségével követték a vonalat.

A szoros és meglepetésekkel teli versenyt végül a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte. A két korcsoport győztes csapatai novemberben az észtországi Tallinba utaznak a mobilszolgáltató támogatásával, ahol a Robotex International nemzetközi robotika versenyen 27 ország legjobbjaival mérhetik össze tudásukat.

„Az a célunk, hogy a diákok minél korábban megismerkedjenek a robotika és a programozás világával, az általunk szervezett verseny pedig kiváló platformot biztosít ehhez. A megmérettetés egy remek belépő a robotika világába azok számára, akik csak most ismerkednek ezzel a területtel, de izgalmas kihívás azoknak is, akik már régebb ideje robotoznak. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt három évben a résztvevők száma közel az ötszörösére nőtt. A jelentkező csapatok gyarapodása és a résztvevő csapatok lelkesedése alapján azt gondoljuk, a robotikának abszolút van helye a hazai köznevelésben”

 – mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője, a versenynap koordinátora.

A harmadik ProSuli robotika verseny hangulatvideója a program YouTube csatornáján látható. Az eseményről készült képgaléria a ProSuli weboldalán érhető el.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Büszkeség

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés