Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung UE55JS8590 ívelt SUHD TV – a ház mozija

Házimozi - HiFi

Teszt: Samsung UE55JS8590 ívelt SUHD TV – a ház mozija

Hatalmas, csúcskategóriás tévé járt nálunk, amely tényleg elhozza a moziélményt a szobánkba.

Tévéről eddig nem sok tesztet közöltünk, ám most nem apróztuk el, egyből egy csúcskategóriás készüléket próbálhattunk ki a Samsung hazai képviseletének jóvoltából. Már amikor a futár letette a hatalmas dobozt, csak bámultunk, hogy mi került a birtokunkba.

Ez tényleg hatalmas!

Egy 55 hüvelykes, tehát 138 centis(!) képátlójú, ívelt, 4K SUHD televízió lapult a csomagban (pontos típusjelzése: UE55JS8590). Mondjuk a nettó 24 kilójával a lapulás kicsit szerény kifejezés. Először azt sem tudtuk, hogy hol fogjuk üzembe helyezni, aztán végül egyik kollegánk úgy döntött, nála jó helye lesz ennek az óriásnak. A cipekedés mindenképp kétemberes munka, ekkora pakkot senki nem tud egyedül megfogni. Az összerakás kifejezetten egyszerű mutatvány, a képernyőre néhány csavarral rögzíthető a masszív, ám szemből kecses látványt nyújtó (és persze ívelt) talp. Természetesen a VESA szabványú fali rögzítésnek sincs akadálya, de szerintem az ívelt tévé jobban mutat a saját talpára helyezve. Mellesleg kikapcsolva is impozáns látványt nyújt, a szupervékony, alig látható keretek és a fémes felületek a lakás egyik díszévé teszik.

samsung_suhd_tv_8

Van mit rákötni

A csomagolásban két kisebb pakk is rejtőzik, ebben vannak a tartozékok. Az egyikből egy fekete doboz bukkan elő, amin kizárólag csatlakozók vannak, konkrétan három HDMI és két USB 2.0. Mivel a tévé nagyon vékony és még ívelt is, így a hátlapján csak korlátozott számú interfész fért el, így például HDMI-ből és USB-ből is csak 1-1 található rajta (ez utóbbi viszont 3.0-s). Ha valakinek ez elég, akkor elég, ha nem, akkor ott a bővítő, ami egyetlen kábelen továbbítja az adatokat a tévé felé. Természetesen nem hiányozhat a távirányító sem, itt egyből kettő is jár, az egyik a hagyományos, a másik a Samsung Smart Touch változat (erről kicsit később). Ezek után nincs más dolgunk, mint a tápkábelt egy konnektorba dugni és indulhat a bekapcsolás.

samsung_suhd_tv_4

Távolról az igazi

Mégegyszer leírom, hogy 138 centis képátlóról beszélünk, tehát jó néhány méterre kell ülni tőle, hogy ideális élményt nyújtson. Közelebből se rossz, csak olyan, mint amikor a moziban a 18 soros teremben az első 1-2 sorban ülnénk, bár itt legalább nem kell 45 fokban felfelé bámulni. A tévé beállítása nem egy bonyolult procedúra, első lépésként kiválasztjuk a magyar nyelvet, majd következik a csatornakeresés. Persze az igazán izgalmas az, amikor belevetjük magunkat a menürendszer mélyébe. Annyi konfigurálási lehetőséget kapunk, hogy csak felsorolás szintjén említve is kitennének egy önálló cikket.

samsung_suhd_tv_2

Hanggal és mozgással

A tévé vezérlése többféle módon is lehetséges, bár ezekből kettő csak elvi opció. A hangvezérlés azért esik ki, mert nem működik magyar nyelven, bár ha valaki kedvet érez hozzá, akkor angolul vagy németül eldiskurálhat vele. Még kevésbé működik a mozgásvezérlés, mivel a kamera hiányzik, azt külön lehet megvenni hozzá. Marad tehát a távirányító, ebből úgyis kettő van. A hagyományos elsőre kicsit csalódást keltő, mivel pont ugyanolyan, mint amit az akciós 80 ezres változathoz is adnak. Ám ott a Smart Touch, ami viszont egészen új élménnyé varázsolja az irányítást.

samsung_suhd_tv_5

Távirányító, mint egér

Két dolog tűnik fel rögtön a Smart Touch-on. Az egyik, hogy csak minimális szűmú gomb van rajta, a másik pedig, hogy ívelt, kézbe simuló formája van. Felül, a gombok között van egy szenzor, amire ha rátesszük az ujjunkat, akkor megjelenik egy egérmutató a tévén, ezt a kezünk mozgatásával tudjuk mozgatni, a szenzor megnyomásával pedig kattinhatunk. Elsőre nagyon furcsa, de ha az ember hozzászokik, sokkal gyorsabb és kényelmesebb a hagyományos megoldásnál.

samsung_suhd_tv_7

Igazi mindenevő

Csatlakozókból elég jól el vagyunk látva. Adott az összesen négy HDMI, három USB (ebből az egyik 3.0-s, illetve mindegyik MHL), LAN, kompozit, komponens, optikai audio kimenet, ezen felül a/b/g/n/ac szabványt ismerő WiFi, Bluetooth, és két kábeles bemenet a tévéadásokhoz. Ezekkel nem is volt probléma, a WiFi pillanatok alatt rákapcsolódott az otthoni routerre és mivel a tévéhez kaptunk egy S6-ot is, a WiFi Direct és Screen Mirroring is élesben vizsgázott. Egyébként nem csak a telefonról a tévé felé, hanem fordítva is lehet tartalmat továbbítani, tehát a (Samsung) mobilon is nézhetjük a tévé adását. Van persze CI nyílás a kábelszolgáltatók kódkártyájának, ami egyébként a készülék vékonysága miatt külön adapterrel pattintható a helyére. Nem véletlenül van amúgy leragasztva a helye, hiszen ez már az a kategória, ahol a klasszikus tévénézés a legkevésbé lényeges funkció.

samsung_suhd_tv_1

Valódi mozi a szobában

Na de a filmnézés! Lehet itt marketing bullshitet emlegetni, de bizony a hajlított képernyő, főleg ilyen méretben tényleg mozihatást kelt (megfelelő távolságból). Ráadásul a 4K felbontásnak is köszönhetően a képminőség lehengerlő, a színek kiugranak a helyükről. Vannak előre konfigurált üzemmódok, de a menüben többtucat finomhangolási lehetőség van, köztük olyan okosságok, hogy az esetleges alsó-felső fekete sávoknál a LED háttérvilágítást lekapcsolja, így kiküszöbölve a szürkés-fehéres bevilágítást. Nyilván ebben az AMOLED technológia a tökéletes, de itt is szinte azonos eredményt kapunk. A mellékelt demó pendrive-on lévő kisfilmek után következett a külső merevlemez, melyen 4K és 1080p felbontású filmek sorakoztak. Gondok egyiknél sem adódtak, a 4K-nál kisebb felbontásokat a tévé automatikusan képes felskálázni, ezt az 1080p esetében alig lehetett észrevenni. Ráadás, hogy a csodás kép mellett a tévé saját hangrendszere is képes értékelhetőt nyújtani. Csodát azért ne várjunk, de a 2.2-es rendszer a különálló mélynyomókkal bőven több a semminél. Egészen addig, amíg rá nem kötjük valami normális 5.1 vagy inkább 7.1-es rendszerre.

samsung_suhd_tv_3

Böngésszünk vagy játsszunk?

Ha épp nincs kedvünk a filmekhez, akkor sem kell kikapcsolnunk, hiszen Smart TV-ről beszélünk. Lehet például böngészni, bár a szoftver a Flash, Silverlight és hasonlókat nem kezeli, de a YouTube önálló klienst is kapott. Tudunk Skype-olni, valamint a gyerekek akár játszhatnak is. Noha ezt nem nagyon hangsúlyozzák, de a tévé rendszere a Tizen OS-en alapszik, a saját alkalmazásboltjából extra programokat is letölthetünk rá. Sajnos itt ütközik ki, hogy itthon hiányzik a megfelelő háttér az ilyen készülékek mögül (és nem csak a 4K adásról beszélek hiszen már az 1080p is csoda lenne), hiszen a programok nagy része nem is működik hazánkban, de ez nem a tévé hibája.

A tesztelt típus egyelőre még nem is kapható nálunk, Németországban kb. 1 millió forintnak megfelelő euróért kínálják. Páran most biztos a szívükhöz kaptak, és bár ez tényleg rengeteg pénz egy tévéért, de ne feledjük, néhány éve még az LCD TV maga volt a luxus. Ebből a készülékből biztosan nem lesz teszkós tömegcikk, viszont aki valódi moziélményt szeretne otthonra és meg is van az anyagi háttér hozzá, az ne adja ennél lejjebb.



Szólj hozzá!

További Házimozi - HiFi

Samsung UE55JS8590 SUHD TV

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - gyönyörű dizájn
  - remek képminőség
  - Smart Touch távirányító
 
  Kontra:  
  - magas ár
  - néha akadozó szoftver
  - hatalmas szoba kell hozzá
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés