Connect with us

Hirdetés

technokrata

A parányi technológia hatalmas univerzuma

Laptop

A parányi technológia hatalmas univerzuma

A nanotechnológia alkalmazása egyre népszerűbb a számítástechnika különböző területein is. Két vállalat már készenlétben áll az eszközök fejlesztésére…

A mikroelektronikai mechanikus rendszerek (MEMS – mikromechanikus eszközök, illetve ugyanazon félvezető hordozón kialakított elektronikus eszközök mikrorendszere), a távirányításos mikroszerkezetek (UAVs) és a nanotechnológia, mind nagy szereplői a rendkívül apró technológiáknak, s ezek a miniatűr csodák egyre inkább mindennapos megoldásokká válnak mind a bio-, mind pedig a számítástechnikában – és nemsokára a legtöbb iparban is.

„Amíg a MEMS – apró szilícium chip – járművek és más gyártási területek népszerű része már több mint tíz éve, addig a szén-alapú nanotechnológia még gyermekcipőben jár” – mondta Jim Walker, a Gartner Adatkutató vezető elemzője.

A MEMS technológia leginkább figyelemreméltó eredménye a diagnosztikai kapszula, amely egy LED-et (light-emitting diode), egy optikai érzékelőt, egy akkumulátort és egy rádióadót tartalmaz, melyet – egyelőre – az izraeli Given Imaging gyárt – mondta Walker.

Az eszközt Európa-szerte használják és nem olyan rég a United States by the Food and Drug Administration (FDA) is elfogadta, lecserélve behatolásra használt eszközeiket és sebészeti eljárásaikat erre a tablettára, amely egyszerűen lenyelhető.

Ami a nanotechnológiát illeti – amely molekuláris szinten dolgozik –, Walker szerint az alkalmazás nemcsak belgyógyászati, hanem számítástechnikai területeken is kiválóan használható, mely során a gyártók parányi eszközöket fejleszthetnek ki – fény és elektromosság generálására vagy vezetésére. A módszer pontos kifejlesztésére és gyártására már két cég is vállalkozott: az Agilent és a Corning.

A nanotechnológia segítségével információ-feldolgozó áramkört (nanoprocesszor), valamint energiatároló (nagy mennyiségű villamos energia tárolás), és energia-átalakító (hőenergiát villamos energiára) molekulákat is elő lehet állítani – kihasználva a technológia két legfőbb tulajdonságát: a hatékonyságot, és a kis méretet. A lehetőségek szinte korlátlanok.

Természetesen próbálkoztak már vállalatok nanotechnológiára épülő eszközök kifejlesztésével (nanohőmérő, képernyő), azonban ezek széleskörű gyártására még várni kell.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés