Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Concorde Tab 9.7 IPS és Concorde Tab 9.7 IPS PLUS

Tablet tesztek

Teszt: Concorde Tab 9.7 IPS és Concorde Tab 9.7 IPS PLUS

Sinka Dániel nagybemutatója a “Legyél Te is profi tesztelő!” felhívásunkra.

IPS : Körülbelül május közepétől használom a készüléket, amelyet elég jól sikerült kiismernem. Leírásom egy átlag felhasználónak jelenthet segítséget a döntésbe, hogy azonos árkategóriában a Concorde terméke a megfelelő választás vagy sem. Aki épen egy ilyen készülék vásárlása előtt áll, jól gondolja át mire szeretné használni, hogy utána csalódás ne érje ha esetleg nem olyan, mint amire számított.


IPS PLUS: Bár a kistestvér nevétől egy szimpla PLUS szó választja el, de a kijelzőn és a méreteken kívül sokban nem hasonlítanak. Változtatások alatt értendő az új dizájn, a nagyobb háttértár (16 GB), az új processzor (RockChip RK 3066 Dual Core 1.6 GHz), az új grafikus vezérlő (Mali400-MP4), bluetooth beépítése, kamerák módosítása és új Li-Ion akkumulátor (7200 mAh). Ezekkel a „tuningokkal” már az Asus termékével versenyez tudásban, de árban fele annyiba se kerül.

Első ránézésre

IPS: A tablet egy mágnes csatos dobozban érkezik, kinyitva felül a kütyü alatta a tartozékok. Első kibontást követően érdemes ellenőrizni, hogy a készüléken a „szállítási fólia” rajta legyen (nem összekeverendő a védőfóliával, ez sokkal vastagabb), sérülés egyéb, a normálistól eltérő ne látszódjon rajta.

A tartozékok mind csomagolva vannak. Maga a szállítási fóliát érdemes eltávolítani, mert néhány esetben a fólia túlfeszítve lehet, ami következtében a kijelző nem pontosan érzékelheti a bevitelt (a fólia eltávolításának kihagyása nem árt a készüléknek).

IPS PLUS: A kütyün dupla fólia található, egyik a szállítási fólia (a készülék új és sérülésmentes állapotát hivatott jelezni) a másik alatta elhelyezkedő védőfólia a kijelző védelmét segíti elő. Elvileg a második fóliát nem kell levenni, de mivel nekem túl vastagnak hatott és néhol hólyagos volt ezért azt is eltávolítottam.

 

Első kézbevétel

IPS: A kütyü meglehetősen nagynak hat (9,7 ”), ezt a súlyában is érezhető (620 g), de legalább nem túl vastag. A méreteit tekintve 242x188x9,7 mm. Jól összerakott készülék, nincs nyikorgás, az élek szépen lekerekítettek akárcsak a sarkok (itt némi öntésnyom észrevehető). A kijelzőt körbevevő fekete keret talán kicsit vastagabb a megszokottnál, de nem zavaró (itt van elrejtve az előlapi kamera, de erről majd később).

IPS PLUS: Talán a lekerekítés változott egy kicsit, ezért vastagabbnak hat. Súly tekintetében nehezebbnek éreztem, mint a kistestvért, de csak 26 grammal nehezebb (646 g). A legyártása sokkal szebbre sikerült, öntési nyomokat már szinte nem is látható.

IPS: A hátlapja fém, ezüstös szürkés színű, tapintásra és fogásra nagyon jó (minőségi) érzetet kelt. Maga a hátlapon sok minden nem található, a hátlapi kamera, Concorde márkanév, szériaszám, a reset gomb, hangszóró, hátlapi kamera és a csatlakozók/gombok megnevezésein kívül semmi (nem is kell több). A hátlapot nem lehet eltávolítani így az akkumulátor csere csak szervizben lehetséges.

IPS PLUS: A hátlap színe ezüstszínűről feketére változott (a jobb megkülönböztetés végett). A hátlapról a hangszóró oldalra került, ami az igen rossz hang teljesítményt elfogadhatóvá változtatja (a sztereo még mindig számomra nem sztereo, de sokkal jobb hanghatást ad elődjénél). Magabiztosságról árulkodik, hogy a készülékből kikerült a reset gomb (eddig nem sikerült megfagyasztanom a kütyüt.

IPS: Az oldalak közül csak kettőn található bármi, a legtöbbet összesűrítették a kamerákhoz közelebbi keskenyebb részhez. Ezen az oldalon található a bekapcsoló, a töltő, a mini HDMI, az USB Host, a micro SD foglalat, a micro USB bemenet és 3.5 Jack aljzat. Talán ezek kicsit sűrűn vannak elhelyezve, bár a használatnál egyik sem zavaró (kényelmi szempontból a bekapcsoló gomb átkerülhetne egy üres oldalra, ezt a PLUS-nál meg is csinálták). Rögtön ez az oldal mellett a kamerákhoz közelebbi hosszabbik résznél található még három kapcsoló az ESC, a Home/ hangerő csökkentő és a Menu/ hangerő növelő. Ez a rész teljesen feleslegessé vált, hiszen az ICS 4.03-ban mindig elérhető a Vissza és a Home gomb virtuális változata, a 4.04-ben a hangerő szabályzás is kikerült erre a részre. A reset gombról még annyit, hogy „véletlen” nem lehet megnyomni (egy apró „célszerszámmal” lehet csak benyomni), és bármely Android-os megfagyás esetén működik (mivel az akku eltávolítása nem lehetséges, ezért ez nagyon fontos).

IPS PLUS: Amiben teljesen megváltozott, az a nyomógombok és foglalatok elhelyezkedése. A kameráktól távolabbi keskeny oldalra került a 3.5 mm sztereo headset és a bekapcsoló gomb. A kamerákhoz közelebbi hosszú oldalon, odébb került a hangerő szabályzó és menü gomb (szerencsére a hangerő gomb, már csak a hangerő állítására használható, a menü és az ESC külön gombokat kapott).

A kamerákhoz közelebbi oldalon található az ESC, TF-Card (microSD foglalat), mikrofon, HDMI, USB, OTG, DC (töltő foglalat) és a hangszóró. Ez az elosztás is zsúfoltnak tűnhet, mégis sokkal kényelmesebb a használata. A Concorde 9.7 IPS PLUS-hoz ajándékként egy billentyűzetes tokot is adnak (6.000 Ft), amely a hordozásban, tárolásban, írásban nyújt nagy segítséget. A tok kiválóan képes megtartani a tabot, a könnyebb filmezéshez vagy szövegíráshoz.

Technikai információ:

IPS: Az Android ICS alapról sokat nem írok mivel ez bárhol megtalálható. A fejlesztők szorgosan frissítgetnek, a legújabb rendszer a 4.04. Ebben a frissítésben sok, a felhasználók által jelzett probléma orvosolva lett (megjelenést követő két hónapon belül). Itt megtalálható a módosítás.

IPS PLUS: A kütyüt Android 4.04 ICS rendszerrel kapható. Érdekesség, hogy Concorde gőzerővel dolgozik az Android 4.1 JB ezért várható hamarosan a frissítés.

IPS: A készülék gyors, nem szaggat, a lapok közötti váltás gördülékeny. A processzor első félelmeimet földbe döngölte, nagyon jól muzsikál vele a kütyü (Allwinner A10 1.2 GHz). A memória 1 GB, a háttértár 8 GB, bár csak 5,64 GB-ot tud használni a felhasználó. Ez a kapacitás maximálisan eleget tesz a használathoz (játékok, programok, böngészés) de ha kevés, microSD-vel bővíthető 32 GB-ig.

IPS PLUS: Az új processzorral (Dual Core 1,6 GHz) és grafikus vezérlővel (Mali400-MP4) nagyon jól teljesít a gép. A lapok görgetése akadástól mentes, több program egyszerre történő futtatása se érezhető. A memória 1 GB háttértára 16 GB (ebből csak 13,26 GB érhető el), ha nem elég microSD kártyával bővíthető 32 GB-ig.

IPS: Hálózatnál a szokványos Wifi 802.11 b/g áll rendelkezésünkre, bár a 3G GSM stick használatára is van lehetőség (bár itt nem minden modell használható), és megfelelő kiegészítővel még az Ethernet csatlakozás is lehetséges.

IPS PLUS: Hálózati lehetőségek közül a szokványos Wifi 802.11 b/g/n (hatótávolsága kisebb a kistestvérénél). Új lehetőségként beépítésre került a Bluetooth, így erre alkalmas készülékekkel vezeték nélkül is kapcsolódhattunk. Támogatja a vezeték nélküli erre alkalmas külső GPS vevő készülékkel való csatlakozást, megfelelő navigációs programmal, helyzet meghatározásra, útvonaltervezésre is használható.

IPS: USB csatlakozásra egy átalakító segítségével (OTG kábel tartozék) oldották meg. A kütyü meglepetésemre az 1 TB-os HDD-t is olvasta, ez azért lehetséges, mert saját táppal rendelkezik. USB HUB kezelésére is alkalmas, de itt megjegyzendő, hogy érdemes aktív HUB-ot használni, ezzel akár táp nélküli HDD-t is használhatunk. Fizikai billentyűzetet felismer, használható, de az ékezetes karakterek bevitele körülményes. Még egér használatára is lehetőséget adtak a fejlesztők (bár ennek használata véleményem szerint nem életszerű).

A beépített G szenzor és a már említett 3,5 mm-es sztereo headset bemenetről bővebben csak annyit, hogy a Jack bemenet csak hang továbbítására alkalmas, így a mobiloknál használt headset mikrofon nem működik. A kütyü nagy hibája a hang, nagyon gyengén teljesít a „sztereo hangszóró” (bár ezt elég keveset kell komoly hangzásra használni). HDMI kimenettel rendelkezik a tablet, amely a gyártó szerint 2160P-re képes. Csatlakoztatni egyszerű, kiválóan használható. Furcsa, hogy a táblagép kijelzője aktív maradt HDMI-s kapcsolatnál is. Adatátvitelre a szokványos adatkábel áll rendelkezésünkre (gyári tartozék).

 

Kijelző:

IPS: A kijelző az 9.7 IPS nagy erőssége. A kütyü 9,7 ” 1024*768 felbontású IPS panel amely multi-touch kapacitív kijelző tíz ujjas érzékeléssel. Az első, ami eszembe jutott, hogy minek tíz ujj, általában kettő maximum három ujjat használok, de miután elkezdtem használni, rájöttem, hogy nem is annyira rossz a tíz ujj, akár egy játéknál vagy programnál. A látószög nagyon széles, a leírás szerint 170° és ez a szám a valóságot tükrözi. A fényereje erős, napos időben is jól látható (bár a kijelző eléggé visszaveri a fényt). A színtartomány kiváló és kontrasztos. A bevitelt jól érzékeli, pontos és precíz, úgyhogy a kijelzővel maradéktalanul meg voltam elégedve.

IPS PLUS: A fényereje kifejezetten erősebbnek tűnik, erős napsütésben is jól látható. A betekintési szög, kontraszt, színek, érintés érzékelése hibátlan.

 

 

Kamerák:

IPS: A kütyüben található elő és hátlapi kamera borzalmas képet készít. Az első kamera 0.3 MP a hátsó 5 MP. Sötétben használhatatlan és alapvetően nem szép, pixeles képeket készít. Természetesen nem életszerű egy majdnem 10”-os táblagéppel való fényképezés, úgyhogy nyaralásra ne ezzel tervezzük a családi képek készítését. Az előlapi kamera videó beszélgetésre alkalmas, a hátlapi kamera QR kód olvasására.

IPS PLUS: A hátlapi kamerát 2 MP-re csökkentették, amivel így sem lehet szép képet készíteni (nyaralásra még mindig nem ajánlott), de a félrevezethető 5 MP helyett jobb visszajelzést ad a vásárló részére (QR-kód olvasására alkalmas). Az előlapi kamerát 2 MP-re növelték, ami jó döntésnek bizonyul, video beszélgetésnél sokkal szebb képet közvetít, mint a 0,3 MP-es elődje, így élvezetesebb használni.

 

Akkumulátor:

IPS: A hasonló árkategóriához képest itt egy 3750 mAh-ás. 3.7 Voltos Li-Polymer akkumulátor dolgozik. Első olvasásra kevésnek tűnik, de használat közben nem lehet észrevenni, hogy kisebb a többiekhez képest. Sajnos pontos számot nem tudok, a 4.03-al tíz órát teljes fényerő és wifi használata mellett simán teljesítette, az új rendszerrel 4.04-el ez az időmennyiség hat-nyolc órára csökkent. Egy hálózati töltőt is tartozéka a doboznak, amellyel körülbelül ugyanennyi idő az akkumulátor feltöltése.

IPS PLUS: egy 3.7 V-os 7200 mAh Li-Ion akku hajtja a gépet. Ezzel a változtatással már pontosan mutatja a tab az akku töltöttségi szintet. Az üzemidőre is jótékony hatással volt, hiszen egy teljes használat mellett (teljes fényerő, wifi, aktív használat) hét – nyolc órát bír két töltés között. Egy átlagos felhasználás mellett két napot bőven használni lehet teljes lemerülésig.

 

Böngésző:

IPS: Alapvetően a böngésző sebességével nincs probléma (nem szabad összekeverni egy asztali gép böngészőjével), gyorsan behozza az oldalakat. A gyári böngésző is jól működik, de a Google Play-ről le lehet tölteni jobbat is. A 4.04 –ben a böngésző memóriáját 32 MB-ról 48 MB-ra növelték (ez a maximum).

IPS PLUS: Az igen erős hardverei miatt gyors böngészés áll a rendelkezésünkre (böngésző programtól függetlenül), egy asztali számítógép internetezési élményét adja vissza. A tudásához mérten igen szerény árával (kb. 80 eFt és ebben az árban értendő az ajándék billentyűzetes tok) több lehetőséget kínál, mint egy hasonló árban kapható netbook.

 

Support:

IPS: Minden esetben megvizsgálom vásárlás előtt, hogy a márkának milyen képviselete van Magyarországon (garanciális ügyintézés, segítség, frissítések miatt). A Concorde-nak nagyon jó a képviselete, telefonon, e-mailen vagy akár fórumon is lehet segítséget kérni, melyre elég gyorsan válaszolnak is. A szerviz munkatársai nagyon hatékonyak, kevés a beszéd, annál több a cselekvés. Hasonló árkategóriában még nem találkoztam ilyennel, remélhetőleg fejlesztések a többi gyártónál is lesz.

IPS PLUS: Frissítések szempontjából is az egyik leggyorsabb hazánkban, hiszen az Android 4.03 megjelenését követő egy hónapon belül jött a 4.04 (egyedüliként), és mára nyílt titok a 4.1 rendszer fejlesztése.

 

Értékelés:

IPS: A kütyü elnyerte tetszésem. Jól használható, praktikus, szép a kijelzője. Ha eltekintek a hangszórótól és elfogadom, hogy a kamerákat nem fogom használni, egy rossz szavam se lehet a gépre. Bármilyen játékot vagy programot telepítettem rá, nem akadt, szépen egyenletesen futott. Hardveres igénybevételkor a hátlapja hajlamos melegedni, ami egy erősebb játéknál a nagy melegben már zavaró lehet. Filmnézésre is tökéletes, a HDMI kábel segítségével TV-n is nézhetjük kedvenc tartalmunkat. Csak ajánlani tudom, nekem tetszett.

IPS PLUS: Nagyon jól összerakott tablet. Sok újítást zsúfoltak bele a sima 9.7 IPS-hez képest. Szerencsére a véleményeket felhasználták, így kényelmesebb használni a kütyüt. Az új terméket a hasonló tudású tablettekhez képest jóval olcsóbban kínálják. Átlagosan bruttó 80.000 forintért lehet beszerezni. Tetszik, meggyőzött a kütyü tudása, ajánlom mindenkinek.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés