Connect with us

technokrata

Teszt: prémium Bluetooth headsetek

egyéb kütyük

Teszt: prémium Bluetooth headsetek

Öt, prémium headsetet teszteltünk.

Manapság oly divatossá váltak a bluetooth headsetek.  Vezetés közben, vagy akár egy üzletembernek kényelmi szempontok miatt ideálisak ezek a kis méretű, hosszú beszélgetési időt biztosító eszközök. Népszerűségük miatt rengeteg gyártó készít ilyeneket, igy nagyon nehéz a választás. Mi három gyártó, ötféle megoldását teszteltük. Mindegyikük felsőkategóriásnak mondható, ám mint kiderült, a közel azonos ár messze nem jelent azonos teljesítményt.

Jawbone Era

Tesztünk egyik legszebb headsetje egy meglepően kompakt dobozban érkezett hozzám. Ennek tetején, egy üveg “kalitkában” néz velünk farkasszemet és várja, hogy mihamarabb használatba vegyük. Kibontás után meglehetősen sok tartozék tárul a szemünk elé. Legfelül kiválaszthatjuk a fülünkhöz leginkább illő füldugót. Itt máris két lehetőség van, hiszen használhatjuk fülpánttal vagy nélküle is, mindkét megoldással stabil és kényelmes a viselete. A füldugók alatt egy igencsak apró méretű microUSB kábel foglal helyet. A kis fiókot elfordítva elénk tárul egy meglehetősen ronda szivargyújtó töltő, a használati útmutatók, és végül egy apróra összehajtogatott hordtáska, melybe kényelmesen elhelyezhetjük eszközünket.

Maga a headset egyébként igazodik a doboz méretéhez, az ötből a legkisebb és mellette ez adja a legjobb minőségi érzést. Megtalálható benne az aktív zajszűrés, ami kiválóan végzi a dolgát, nem tapasztalható zavaró zaj telefonálás közben. Hangereje rendben van, bár kis mérete miatt nincs külön hangerőállító gomb, azt csak és kizárólag a telefonon állíthatjuk. Sajnos a nagy hangerőhöz csak átlagos hangminőség társul, néha hajlamos torzítani is. Akkumulátora 5,5 órás beszéd és 10 napos készenléti időre képes, ami apró méretéhez képest elég jó érték. Aki esetleg elfelejtené, hogy még meddig bírja, az a tetején található gomb megnyomására meghallgathatja, ugyanis ilyenkor közli, hogy még hány órán át használhatjuk. Egyedi külsejének, igényes kidolgozásának és kis méretének meg is kérik az árát, ő az öt headsetből ez a legdrágább, körülbelül 25 ezer forintos áron vásárolható meg.

Plantronics Voyager Pro

A Plantronics az egyik legrégebbi, és legismertebb headset gyártó a piacon, készülékeik minőségére általában nem lehet panasz. Most sincs, a Voyager kellő ellátmánnyal, hosszú akkumulátor idővel, és egy meglehetősen fura külsővel érkezik. Kialakítását tekintve egy úgynevezett fül mögötti változatról van szó, ahol a headset maga egyúttal fülpánt is. Mivel a pántként használatos rész elég vastag, ezért szemüvegesek inkább más modellt válasszanak, mert ez kényelmetlen lesz nekik, viszont a stabilitással itt sincs gond.

Tartozékok tekintetében megtaláljuk a  microUSB kábelt, egy szivargyújtó és egy hálózati töltőt, tehát bármiről tudunk energiát adni neki. Ráadásul a hálózati egység feje cserélhető, a dobozban egy háromvillás (angliai) változatot is kapunk, így világutazók számára is ajánlott lehet a termék. A Voyager Pro hangja hozza az elvártakat, hangosan és tisztán halljuk a másik felet, nem torzít nagy hangerőn sem, így zajos környezetben sem lesznek gondok vele. Bejövő hívás esetén bemondja a hívó fél telefonszámát, ám sajnos ezt angol nyelven teszi meg, így számunkra nem sokat ér. A gyártó 6 órás beszélgetési és 120 óra készenléti időt ígér, amely a csekély 17 grammos súly mellett igen impozáns adat.

Jabra Stone 2

Egy meglehetősen egyedi formatervű készüléket készített a Jabra. Nevéből következik, hogy egy kavics formájú eszközzel van dolgunk, illetve egészen pontosan egy kavicsra hasonlító töltője van, melybe belesimul az extra kicsi headset. A tervezés során elkövettek egy  problémát, hiszen annyira passzentosra sikeredett a töltő és a headset összessége, hogy ha a készülékre felhelyezünk egy füldugót (amit muszáj, mert nélküle kiesik), akkor meglehetősen nehéz visszatenni a kavicsba.

Hangminősége sajnos csak közepes, nem torzít, de elég tompán és gépszerűen szól. Apró mérete miatt itt is csak egy felvevő gombot helyeztek el rajta. A szintén kavics formájú dobozba a gyártó több tartozékot is mellékelt, a microUSB kábel mellett helyet kapott egy hálózati töltő, extra füldugók, és az elmaradhatatlan használati és garanciális útmutatók. Akkumulátora csupán 2 órányi beszélgetést bír, ám a kavicstöltő további 8 órányi energiával képes ellátni, így ezzel a trükkel övé a leghosszabb használati idő. Ára a Platronics Discovery-vel együtt 18900 forint, és ezzel a tesztben szereplők közül a legolcsóbb.

Jabra Supreme

A teszt második számú Jabra terméke már nem rendelkezik annyi egyediséggel, mint társa a Stone 2. A meglehetősen egyszerű külsejű dobozból kivéve, egy elsőre nem túl bizalomgerjesztő kinézetű headsettel találjuk magunkat szembe. Formaterve kissé elavult, finoman fogalmazva mondhatnám azt is, hogy nem ezen volt a hangsúly. Különösen az eltúlzott méretű hangszóró és az azon lévő bőrhatású betét furcsa.

Mindezt tetézi a nagy súlya, illetve hogy abszolút instabil, eláll a fülünktől és lötyög. Ez azt is okozza, hogy a hangok sokkal nehezebben jutnak el a fülünkbe. Ám sajnos másban sem remekel, a hangminősége ennek is közepes, úgy látszik a gyártó nem erre helyezi a hangsúlyt, ami egy headset esetében elég problémás. Főleg, hogy nem is a legolcsóbb, 22 ezer forintos árával a középmezőnyt képviseli. Tartozékok tekintetében nem lehet okunk a panaszra, kapunk microUSB kábelt, hálózati töltőt, extra fülpántot és füldugót. Gombokkal egész jól vagyunk látva – a többi termékhez képest legalábbis -, hiszen egy felvevő és egy hangerőállító is megtalálható rajta, ami mindenképp hasznos.

Plantronics Discovery  975

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, azt mondanám stílusos. Sőt, okos is. A Platronics a headset gyártók nagy öregje újfent egy kiváló minőségű termékkel örvendeztette meg a publikumot. Tudásához képest kedvező, 20 ezer forintos ára, jó minősége igazán ajálhatóvá teszi. Hangminősége rendben van, mindkét fél kiválóan érti a másikat, a zajszűrés is teszi a dolgát.

A legegyedibb tartozékot is itt találjuk meg, egy bőr tokot, amibe egy kijelzőt és egy akkumulátort integráltak, előbbin a töltést, a tok és a headset töltöttségét és a Bluetooth jel létrejöttét ellenőrizhetjük. A tok egyébként a gyártó ígérete szerint képes megtriplázni a headset beszédidejét, nyugodtan el is hihetjük nekik. Akárcsak a teszt többi résztvevőjéről, erről is elmondható, hogy egyszerre kettő telefont képes kezelni. A gyártó 5 óra beszéd és 7 nap készenléti időt ígér.

Verdict

Nem hirdetnék egyértelmű győztest és egyértelmű vesztest így, a tesztünk végén. Számomra a Jawbone Era és a Platronics Discovery 975 jött be a legjobban, és a Jabra Supreme a legkevésbé, de mivel nagyon sok múlik az adott személyen (szemüveges-e, milyen a fejformája), így azt javaslom mindenkinek, hogy ha lehetősége van, próbálja fel a neki tetszőket, és döntsön belátása szerint. Azt biztos, ha a Platronics vagy a Jawbone megoldását választja, nagyon nem trafálhat mellé.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin