Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Tab S2 9.7 – Nehéz belekötni

Tablet tesztek

Teszt: Samsung Galaxy Tab S2 9.7 – Nehéz belekötni

Erős hardverrel, szép külsővel és gyors szoftverrel igyekszik sikereket elérni a táblagéppiacon a Samsung a Galaxy Tab S2-vel. Minden esélyük meg is van rá.

Alig néhány évvel ezelőtt még ismeretlen kategóriának számított a táblagép, mára pedig már több tucat kiváló készülék közül választhat az érdeklődő. A piacot azonban már 2010 óta az Apple és annak iPad sorozata uralja, amivel nem meglepő módon a többi gyártó nem ért egyet. Mivel a kaliforniai gyártó a legtöbb cégtől eltérően nem a ma oly népszerű 16:9-es képarányra építi a modelljeit, ezért a Samsung most úgy döntött, hogy egy 4:3-as készülékcsaláddal mutatják meg a vásárlóknak, hogy van más választás is. Így született meg a Galaxy Tab S2, amiből most a nagyobb, 9,7”-es kiadás járt nálunk.

Csomagolás/Külső

Mivel a készülék a Samsung Magyarországtól érkezett, ezért nem a bolti dobozából bontottam ki, a csomagolást ezúttal egy fehér doboz jelentette. Ebben mindössze a töltőt és a microUSB kábelt találtam. Ez mondjuk túlságosan nem zavart, a stílusos táblagép ugyanis azonnal elvonta a figyelmem. Első pillantásra ugyan semmi érdekeset nem tartalmaz a készülék, azonban ha az ember elkezd a részletekre fókuszálni, akkor igen szép dolgokat fedezhet fel.

IMG_3423

 

Az egyik, hogy a Galaxy Tab S2 elegáns csiszolt éleket kapott, ami prémiumos külsővel ruházza fel a táblagépet. Emellett kiemelném még a rendkívül vékonyságot is, hiszen az 5,6 mm-es vastagság néhány éve még elképzelhetetlen volt. Az előlapot elfoglaló 9,7”-es képernyő mérete már nem ennyire különleges, azonban a felbontása még most is igen jónak számít. A 2048 x 1536 pixeles SuperAMOLED megjelenítő 264 ppi részletességének hála egyáltalán nem pixeles a kép, illetve a színek élénkek és a betekintési szög is kiváló. A képernyő alatt a szokásos androidos gombokat találjuk, igaz a feladatkezelő és a vissza funkciókat érintős, míg a menü megnyitását hagyományos nyomógombra bízták. Ez utóbbira azért is van szükség, mert a Tab S2 rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, így garantálva az adataink biztonságát.

IMG_3424

Az előlap felső részére a Samsung logója, a fényérzékelő szenzor és a 2,1 megapixeles előlapi kamera került fel. A 3,5 mm-es jack és a microUSB csatlakozó alulra került míg a microSD kártyát a jobb oldalon helyezhetjük be. Ugyanitt van lehetőségünk a hangerő állítására is. A hátlap legérdekesebb része a két fém pötty. Első látásra érthetetlen a jelenlétük, azonban ha tudjuk, hogy a Samsung speciális tartozék csatlakoztatására szolgál máris ötletessé válnak. Rajta kívül a Samsung logót és a 8 megapixeles kamerát helyezték el a matt hátlapra, a hangszórókat a csatlakozók mellett találjuk.

Hardver/Szoftver

A Galaxy Tab S2 megalkotása során a Samsung a kecses külső mellett az erős hardvert tartotta szem előtt. Így került a burkolat alá egy nyolcmagos Exynos 5433 lapkakészlet, amely négy darab  1,3 GHz-es és négy darab 1,7 GHz-es processzormagot tartalmaz. Mellé 3 GB-nyi RAM és 32 GB-nyi tárhely került, ez utóbbi egyébként akár 64 GB is lehet, illetve ha még mindig nem férünk el, akkor egy 128 GB-os microSD kártyát is fogadni tud a táblagép.

12006729_1191205017573177_1078670078_o

A szoftver mindenkinek, aki használt már Samsung eszközt, ismerős lesz majd, hiszen az Android 5.1 Lollipopot a cég saját TouchWiz felületével ruházták fel. Jó hír, hogy a korábbiakhoz képest a felület jelentősen leegyszerűsödött, így kevésbé geek felhasználók is könnyedén eligazodnak a funkciók közt. Jó hír, hogy már a dobozból való kibontás után hadra fogható a táblagép, hiszen a fejlesztők több, rendkívül hasznos programmal is ellátták az újdonságot. A Samsung és a Microsoft együttműködésének köszönhetően így egy teljes értékű Office csomag áll rendelkezésünkre, amelyek az osztott képernyős módnak köszönhetően akár egymás mellett is futtathatóak.

12008297_1191205020906510_1970039758_o

Rajtuk kívül megkapjuk még a képernyő képének megosztására szolgáló SideSync-et, illetve nem maradt ki a Samsung saját S Tervező alkalmazása sem. Azoknak, akik szeretnek olvasni, a Füles, a Mens Health, a Joy és az Éva magazinok érhetőek el, de természetesen a Play Áruházból újabb magazinok is letölthetőek. A Samsung egyébként a saját áruházát is mellékelte, a Galaxy Apps ezúttal is a cég által válogatott programokkal várja a nagyérdeműt. Sajnos az S6-nál megismert témázási lehetőség itt nem érhető el. Nem maradtak ki a Google alkalmazásai sem, így a Chrome és a Gmail mellett a cég többi szolgáltatásához is van applikáció.

Multimédia

Manapság már nem kerül piacra táblagép kamera nélkül, ez a funkció is olyan alapértelmezetté vált, mint  például a Bluetooth. A hátoldalra egy 8 megapixeles kamera került, amely a Galaxy S6 szoftverét kapta meg, az az automata üzemmód mellett választhatunk sorozatfelvételt, fényképezhetünk manuálisan, csinálhatunk HDR képet, illetve panorámafotók készítésére is lehetőség van.

20150914_163642

 

Makrót alig néhány centiről készít a tablet (5 centinél közelebb azért már ne próbálkozzunk!), az elkészült fotók minősége pedig igen korrekt, az 1-2 évvel ezelőtti okostelefonok szintjét simán hozza. Videókat 2K-ban készíthetünk 30 fps sebességgel, míg életünk szelfijét a 2,1 megapixeles előlapi kamerával lőhetjük el.

20150915_091538

Természetesen zenét is hallgathatunk, a Samsung saját, Zenék névre keresztelt alkalmazása lejátszási lista, előadó, album és szám szerint csoportosítja a dalainkat. A beépített hangszóró minősége kielégítő, azonban inkább csak YouTube videók nézegetése során használjuk, zenéhez csatlakoztassunk egy fejhallgatót.

Adatkommunikáció/Biztonság

A Galaxy Tab S2 elérhető egyaránt WiFi és a telefonfunkciókat is támogató 4G/LTE kiadásban is, hozzánk az előbbi érkezett. Ennek megfelelően otthoni hálózatokon használhatjuk a táblagépet, itt azonban jó hír, hogy már a legújabb, ac szabványt is támogatja a modell. Emellett van Bluetooth 4.1 is, az NFC azonban kimaradt. Azért akkor sem kell aggódnunk, ha valahova elvinnénk kedvenc készülékünket, hiszen a beépített ujjlenyomat-olvasónak köszönhetően mindenhol biztonságban tudhatjuk az adatainkat.

12018729_1191205014239844_1501804800_o

A funkció konfigurálása igen egyszerű, elég csak néhányszor végighúzni az ujjunk a home gombon. Van privát mód is, ennek lényege, hogy fontos dokumentumainkat elrejthetjük a kíváncsi szemek elől azzal, hogy egy olyan mappába mentjük őket, ahova csak az ujjlenyomat-olvasó használatával lehet bejutni.

IMG_3426

A sok nyomkodást egyébként igen jól bírta a készülék, hiszen a 6,5 mm-es vékonyság ellenére egy 5870 mAh-es akkumulátort passzíroztak be a mérnökök a burkolat alá. Ez egy töltéssel 8-9 órán át működik folyamatos használatban, ez a gyakorlatban azért 3-4 napot garantál, ha az átlagos táblagépes felhasználási időt nézzük.

Végítélet

Őszintén szólva nem tudnék komolyabb kritikát megfogalmazni a Samsung Galaxy Tab S2 ellen. Az erős hardver, a szép képernyő és a masszív készülékház garantálja, hogy évekig élmény lesz majd a táblagép használata. Egyedül azok gondolkodhatnak el másik modellen, akik gyakran néznek filmeket/videókat, nekik ugyanis hátrány a hagyományos, 4:3-as képarány. Szintén hátrány lehet még a kissé magas ár, ám ne feledjük, hogy az S2 még nagyon új. Jelenleg egy WiFi-s kiadásért 150 ezer forintnyi összeget kérnek el, így mindenki döntse el, hogy megér-e neki ennyit a csúcs hardver, vagy inkább vár néhány hónapot a mérsékeltebb árra. Akárhogy is dönt, nm fog csalódni, azt garantálom.



Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Samsung Galaxy Tab S2

  Megjelenés éve: 0
  Pro:  
  - Erős hardver
  - Jó képernyő
  - Gyors szoftver
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
  - Nem mindenkinek megfelelő a 4:3-as képarány
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 9"
  • kijelző felbontása: 1536 x 2048 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 237.3 x 169 x 5.6 mm
  • tömeg: 389 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: nyolcmagos Exynos 5433
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microSD, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2,1 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: Csak az LTE képes verzióval
  • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: Csak az LTE képes verzióval
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.1 Lollipop
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5870 mAh
  • tapasztalat: A Samsung szerint 12 órát is bír egy töltéssel, de átlagos felhasználás mellett nekem 8-9 órát bírt.
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés