Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha a (HD-s) videózás fontosabb, mint a játék

Smart home

Ha a (HD-s) videózás fontosabb, mint a játék

Az eredeti elképzeléstől elrugaszkodott feladatkörben kell helyt állnia az Nvidia egy ideje már kapható kártyáinak.

Az Albatron tegnap jelentette be legújabb termékének elkészültét – a videokártya nem 3D-s grafikák, játékok megjelenítése végett kerül majd a felhasználókhoz, hanem azért, hogy hatékony, ám mégis alacsony fogyasztású otthoni „mozi” számítógépeket (HTPC) lehessen létrehozni általa. A vállalat médialejátszási feladatokra pozícionálja az eszközt, amely tulajdonképpen az Nvidia néhány hete már kapható, Geforce 8500 GT változatára alapul.

„Mindössze” 256 MB-nyi GDDR2 memóriát tartalmaz a videokártya, ám érdekessége nem is ez, hanem a dual linkes DVI, HDMI és HDTV kimenetekben rejlik. Ezzel a kialakítással az Albatron szembe megy az Nvidia azon állításával, hogy a 8500 GT alacsony költségű DirectX 10-es játékmegoldás – a távol-keleti cég szerint ezzel a felépítéssel ideális eszköz lehet a nagyfelbontású videók lejátszására szakosodott készülékek piacán. A vállalat úgy is említette a videokártyát, mint „Blu-ray dekóder kártya” – ami voltaképp nem is csoda, hiszen az Nvidia által fejlesztett GPU képes mind H.264, mind VC-1-es videotartalmak kódolására – használatával pedig 20 százalék alá szorítható a CPU terheltsége, amennyiben a felhasználó éppen nagyfelbontású filmet néz.

Nem világos, hogy miért a G86-os grafikus processzort használta az Albatron erre a célra, mikor a 8600-as kártyák lelkét adó G84-es erősebb videofeldolgozó motorral rendelkezik. Ez utóbbi alkalmazása még alacsonyabb processzorhasználatot eredményezett volna, és egyben szebb képet is adna. Való igaz, hogy így többe kerülne, mint a 8500, 8400 és 8300 modellekben teljesítő lapka, de azon felhasználók számára, akik amúgy is beruháznak egy 200-500 dolláros Blu-ray vagy HD DVD optikai meghajtóba, a néhány tíz dollárnyi különbség elhanyagolható.

A termék ára egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés