Connect with us

Hirdetés

technokrata

Robotporszívó vásárlás előtt állunk? Segítünk a döntésben!

robotporszívó

Smart home

Robotporszívó vásárlás előtt állunk? Segítünk a döntésben!

Robotporszívó vásárlás előtt állunk? Segítünk a döntésben!

Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk a robotporszívók évek óta slágerterméknek számítanak a háztartási kisgépek piacán. Azonban annyi típus és márka képviselteti magát az áruházakban, hogy nem kis fejtörést okozhat a tökéletes robotporszívó megtalálása.

Az elmúlt években nagy változások történtek a robotporszívók háza táján; míg pár évvel ezelőtt számos modell elvesztette a széklábak ellen folytatott harcot, vagy éppen az akkumulátor merült le a takarítás felénél, ma már a technikai fejlesztéseknek köszönhetően olyan robotporszívók közül válogathatunk, amelyek jelentősen túlszárnyalják korábbi társaikat.

Mennyit változtak a robotporszívók az utóbbi években?

Míg a korábbi modellek küzdöttek néhány nehézséggel, az utóbbi időszakban a robotporszívók piacán is robbanásszerű fejlődés ment végbe.

Először is, megjelentek a profi navigációs rendszerek, melyek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a robotporszívók az eddigieknél is jobban tudjanak tájékozódni, akadályokat kerülni.

Két év alatt jelentős fejlődésen mentek át az akkumulátor és a tartály kapacitás terén is. De az önürítési lehetőség, a kamerák, a világítás, és egyéb okos funkciók olyan fejlődést jelentenek, amelyek teljesen átrendezik a korábbi rangsorolási szempontokat.

Melyek a legjobb robotporszívók jelenleg?

Számos cég fogott bele a robotporszívók fejlesztésébe és gyártásába, a Teszt Plussz Magazin független tesztjei szerint a piacon egyértelműen kiemelkedik a Roborock és a Xiaomi. Az idei verseny abszolút győztesei is ezen két cég modelljei lettek. Lássuk, melyek ezek!

Roborock S7 Max V

Egyértelműen a 2022-es év bajnoka, amely a felsőkategóriát képviseli a robotporszívók piacán.

Ez a gép testhosszal veri a teljes mezőnyt, ami részben a PreciSense LiDAR navigációs rendszernek és a ReactiveAI 2.0 akadályelkerülő technológiának köszönhető, amelyek segítségével ez a kis robot tökéletesen térképezi fel a takarítani kívánt helyiséget, Forma1-es pilótához illően manőverezik a földön hagyott tárgyak között, és kiegészítő fénnyel is megspékelték, így sötétben éppen olyan hatékony, mint nappal.

A modellhez természetesen jár a Roborock alkalmazás is, amelynek segítségével könnyedén állíthatjuk be a takarítani – vagy kihagyni – kívánt zónákat, de a lakás alaprajzát is azonnal frissíthetjük, ha például új bútort helyezünk valahova. Ám ez nem minden!

A Roborock S7 Max V a padló típusát is képes megkülönböztetni, és ennek megfelelően ajánl tisztítási mintákat és súrolás intenzitást. Nem okoz számára gondot sem a járólap, sem a parketta, de még a szőnyegpadló sem – sőt az ezek közötti automata váltás sem; pillanatok alatt áll át felmosásról porszívózásra.

Felmosási funkció tekintetében is verhetetlen ez a masina, ugyanis a VibraRise funkciónak hála olyan mozgásra képes, amely a makacs szennyeződéseket is eltünteti.

Munkabírásban is kiemelkedő; akkumulátora lehetővé teszi a 180 perces üzemidőt is, ez pedig akár 300 négyzetméternyi megtisztított területet is jelenthet.

A termék 3 féle változatban érhető el: az S7 Max V jelű maga a robotporszívó, míg a Roborock S7 Max V Plus már magában foglalja az Auto-Empty Dock berendezést, amely a portartály ürítését is automatizált műveletté varázsolja. A Roborock S7 Max V Ultra pedig a felmosó tartályt is tisztítja, valamint újratölti. Külföldi teszteken is kiválóan teljesített, megbízható választás.

Dreame Z10 Pro

A Xiaomi cég által gyártott Dreame Z10 Pro egyértelműen a 2022-es év ár-érték bajnoka; ára egy középkategóriás gépnek felel meg, ám tudása a felsőkategóriás robotporszívók sorába emeli.

Legkiemelkedőbb tulajdonsága az, hogy nem szükséges „tiszteletkört” futnia a lakásban ahhoz, hogy feltérképezze a helyiséget. LiDAR navigációs rendszere több ezer láthatatlan lézerpontot vet ki másodpercenként, melyekkel tökéletesen feltérképezi a lakást, és eltárolja a 3D-s alaprajzot.

Munka közben remekül navigál a földön hagyott tárgyak között, és bár a helyüket nem képes megjegyezni, a kábeleket is könnyedén kikerüli, ami számos más modellnek komoly nehézséget okoz.

Plusz ráadás, hogy leesésgátló védelemmel is el van látva, így emeleten is felügyelet nélkül hagyható.

A Dreame Z10 Pro munkabírása is említésre méltó; teljesen feltöltött akkumulátorral 240 perc üzemidő garantált, folyamatos takarítás esetén 150 percig bírja egy szusszal, ami egy nagyobb lakás takarításához is elegendő.

Portartálya nem tartozik a legnagyobbak közé, mindössze 0,4 literes, ám ez nem jelent gondot, ugyanis automatikusan üríti a dokkoló állomáson. Egyébként az állomás is megér néhány szót, ugyanis gyűjtőtartálya 4 literes, ami nagyjából 65 napnyi kosz tárolására teszi alkalmassá.

A Xiaomi modellje a fentiek tükrében pedig akár két hónapig is képes teljesen önállóan feltölteni, takarítani és üríteni a tartályt, így akár egy hosszabb nyaralás esetén is magára hagyhatjuk, biztosan frissen tisztított otthon vár majd minket.

A Dreame Z10 Pro legkiemelkedőbb tulajdonsága azonban a szőnyegtisztítás feladatban mutatkozik meg. A tesztek során 60 másik porszívót is le tudott pipálni ez a kis robot, ami a szőnyegek mélytisztítását illeti. Szívóereje 4000 Pa, ami már felső kategóriás mutatónak számít.

Felmosás tekintetében átlagosnak mondható gép, alapfunkciói megbízhatóan és remekül működnek, önállósága figyelemre méltó, így ár-érték kategóriában mindenképp a mezőny vezetője.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro

Középkategóriában a Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro végzett az élen. Megbízható és ügyes segítség az otthoni takarításban, beüzemelése rendkívül egyszerű, a MI HOME alkalmazással pedig számtalan extra beállítást végezhetünk el könnyedén.

A Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro elődjéhez képest további fejlesztéseket is kapott, mint például a bővített leesésgátlók, de víztartálya is új kialakítást kapott. Akkumulátora 5200 mAh kapacitású, amellyel több mint 150 négyzetméteres területet könnyedén felsöpör. A korábbi 2100 Pa szívóerőt 3000 Pa-ra emelték.

Hasonló kategóriában mozgó versenytársai közül a felmosási hatékonysága emeli ki. Percenkénti 10 ezres rezgésszámmal félelmetesen hatékony a makacs foltok eltávolításában, és a sarkokat sem hagyja ki. A felmosóruha pedig mikroszálas, így mindig megfelelően nedves a mop, és nem vizezi túl a padlót.

Ennek a kis robotporszívónak további nagy előnye, hogy LiDAR navigációs rendszerrel rendelkezik; a lézer radaros navigációnak köszönhetően rendkívül pontos és precíz takarítási metódust tesz lehetővé.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés