Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit válaszolhat az AMD egy Atom-csapásra?

Laptop

Mit válaszolhat az AMD egy Atom-csapásra?

Úgy tűnik, a vállalatnak kész forgatókönyve van. Sőt, annál is több…

Néhány hónapja már az Intel Atom processzoraitól hangos a nemzetközi (és a hazai) IT-média. A chipgyártó gigász, kiaknázva az ultraolcsó, kompakt laptopok korának beköszöntét, piacra dobta alacsony teljesítményű és döbbenetesen keveset fogyasztó CPU-ját, amivel igencsak kellemetlen helyzetbe hozta a Via-t. Ez utóbbi is az idei év első felére időzített Nano processzorát, mely szintén kis fogyasztásával tarolt (volna) a piacon.

Ugyanakkor nem csak a Via számára jelent komoly kihívást az Atom; az AMD-nek is fel kell vennie a kesztyűt. Habár ebben a szegmensben az egyes CPU-kon nincsen nagy haszon, viszont olyan tempóban kezdik elárasztani a piacot az ultraolcsó laptopok, hogy nagyon nagy számban lehet értékesíteni a lapkákat. A dinamikus fellendülést pedig egyszerűen kötelező kihasználnia az Advanced Micro Devices-nek. Annak a vállalatnak, amely az elmúlt egy-két évben a Core mikroarchitektúra meglepetésszerű „támadásának” köszönhetően már korántsem büszkélkedhet olyan jó piaci pozíciókkal, mint amilyenben az évtized közepe felé volt.

Új köntösben
Nos, ezúttal úgy tűnik, hogy legalább a tervezőasztalon felkészült az Intel-rivális cég. Olyan pletykák bukkantak fel a távol-keleti források révén, amely egy egymagos, 64 bites processzorról szólnak, ami 128 KB-nyi első és 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Integrált memóriavezérlője DDR2-400 SDRAM DIMM vagy SO-DIMM modulokat támogat, tehát asztali és mobil számítógépekbe egyaránt belerakható. 800 MHz-es Hypertransport busszal rendelkezik, fő órajele pedig 1 GHz. Az alacsony frekvencia alacsony fogyasztással is párosul: a hírek szerint TDP-je mindössze 8 watt. 812 tűs BGA tokozása 27×27 milliméteres felületet biztosít.

Tulajdonképpen nem kellett komoly erőforrásokat megmozgatnia az AMD-nek, hiszen korábbi, ugyanebbe a szegmensbe szánd Geode NX CPU-ihoz hasonlóan az új mobilprocesszorok is korábbi architektúrára alapozva készülnek. Míg az előző generáció a K7 mikroarchitektúrát használta fel, addig az új lapka vélhetően a 64 bites K8 maggal rendelkezik – azzal, amit a jó öreg Athlon 64 is magáénak mondhatott. Pont ennek révén lehet kiegyenlített a meccs a két vállalat között, hiszen az Athlon 64 érában még az AMD térfelén pattogott a labda: az integrált memóriavezérlő és a 64 bites utasításkiterjesztés tette az akkori inteles processzorokkal szemben olyan jóvá a lapkát.

Míg teljesítmény szempontjából nem lehet panasz az új mobil CPU-ra, a 8 wattos értékkel alacsonynak tűnő fogyasztás már túl magas lehet. Az ultraolcsó és/vagy beágyazott rendszerekben ugyanis minden egyes megspórolt watt óriási eredménynek számít. Az Atom alig 2,5 wattal rendelkezik, amihez még ha hozzá is adjuk az Intel 945GSE chipkészlet 4 W-nyi TDP-jét, akkor is csak 6,5 wattnál járunk – ebben pedig már egy (igaz, kis tudású) integrált grafikus mag is benne van.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés