Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb videokártyák a csúcskategóriában

Laptop

Olcsóbb videokártyák a csúcskategóriában

Az Nvidia lecsökkentette eddigi zászlóshajójának árát.

A Geforce 9800 GTX a GTX 260, GTX 280 megjelenéséig a leggyorsabb GPU-val szerelt asztali videokártyának számított, ennek megfelelően kövér árcédula terpeszkedett a boltok polcain pihenő példányok dobozain. Most azonban esésnek indult az ár, és erre nem (csak) az újgenerációs grafikus vezérlők szolgáltattak okot.

Az Nvidia a minap bejelentette, hogy a G92-es grafikus chipre alapuló modellek kapnak még egy utolsó ráncfelvarrást – ez lett a Geforce 9800 GTX+, mely közvetlenül az Ati által a hét elején bejelentett Radeon HD 4850 ellenében indul csatába a vásárlók kegyeiért vívott küzdelemben. Ezzel párhuzamosan a régebbi példány ára 200 dollár alá esett (199 dolláros javasolt fogyasztói ár, ami átszámítva nagyjából 32 ezer forintnak felel meg). Ugyanakkor a július 14-től kapható új jövevény sem ró elviselhetetlen terheket a nagyfelbontású grafikára vágyókra: az Nvidia 229 dollárra lőtte be az ajánlott fogyasztói árat.

Lássuk kicsit részletesebben a Tweaktown website jóvoltából, mire képes az új videokártya! A korábbi, 675/1688 MHz-es (mag/shader) órajeleket 738/1836 MHz-re emelték, ami döntően annak köszönhető, hogy az új modell kisebb csíkszélességgel készült GPU-t tartalmaz. A gyártástechnológiai váltás révén immár 65 helyett csupán 55 nanométeres vezetőszálak találhatók a lapkában, ezek pedig jótékony hatással voltak a teljesítmény/fogyasztás hányadosra (illetve a frekvencianöveléssel a fogyasztás valószínűleg nem változott, de a teljesítmény nagyjából 10 százalékkal megugrott). 512 MB-nyi GDDR3 memória került a NYÁK-ra, mely 1100 MHz-es órajelen működik.

Lényeges változás a korábbi Nvidia videokártyákhoz képest, hogy a 9800 GTX+ immár natívan, chipbe integráltan támogatja a PhysX-et, a Folding@Home-ot és a CUDA alkalmazásokat. Két és három utas SLI rendszerek is építhetők a kártyával.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés