Connect with us

Hirdetés

technokrata

Általánossá válhat? 3 videokártya egy PC-ben

Laptop

Általánossá válhat? 3 videokártya egy PC-ben

SLI-triót ajánl az Nvidia.

Nagy fogyasztás és helyigény, drága kialakítás, közel sem duplázódó teljesítményadatok: néhány érv, amiért a kétkártyás SLI sem tudott pár százaléknál magasabb piaci részesedést elérni a PC-s játékosok között. Annak ellenére, hogy az Nvidia többvideokártyás megoldásai már évek óta piacon vannak, a fentiek miatt még napjainkban is kuriózumnak számít egy-egy ilyen rendszer – holott a processzoroknál éppen most kezd rohamosan terjedni a többmagos kialakítás. Ez azonban nem törte le a vállalat mérnökeinek a kedvét: továbbfejlesztett SLI-ben immár három videokártyás rendszert kínálnak.

Elsőként az Expertview website-ján bukkantak fel azok az információk, melyek arra utaltak, hogy az Nvidia új, „ultimate gaming platform” bevezetésére készül. A vállalat termék-megjelenési ütemtervében elsőként a csúcskategóriás, Geforce 8800 GTX és Ultra grafikus vezérlőkre alapozott rendszerek kibocsátása szerepel, habár elméletileg nincsen akadálya annak, hogy a középkategóriás videokártyák is megszólalhassanak trióban. Természetesen speciális alaplap szükséges hozzájuk: amellett, hogy három PCI Express 2.0 foglalattal kell rendelkeznie a befogadó áramköri lapnak, a ráintegrált chipkészletnek is támogatnia kell ezt a kialakítást. Az Nvidia Nforce 680i és az Nforce 780i rendszerek már képesek lesznek erre, legalábbis a nem hivatalos információk szerint.

Ahogy eddig, úgy ezután is rengeteg múlik azon, hogy driverszinten milyen támogatást kap az elképzelés. Hiába készítik tökéletesre a hardvert az Nvidia mérnökei, ha olyan problémák lesznek a meghajtószoftverrel, mint amilyennel a vistás felhasználók hónapokig kénytelenek voltak küszködni, akkor gyorsan kudarcba fulladhat az egész projekt. Még nagyobb fiaskója volt a vállalatnak a 2006-os, négykártyás, úgynevezett quad-SLI termékek bevezetése, amelyek gyakran nem hozták még a kétvezérlős PC-k grafikai teljesítményét sem, „köszönhetően” a rossz drivereknek. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy Windows Vista alatt a négy videokártyás konfigurációk nem támogatottak.

Habár a páratlan szám ritka az informatikában, nem ez lenne az első eset, amikor ilyen szokatlan kialakítás is életképesnek bizonyul. Az AMD például nemrég jelentette be három magos processzorát, és a vállalat birtokában levő Ati is beszámolt már arról, hogy 3 utas Crossfire rendszerek létrehozására is törekedik. Igaz, ez utóbbi konfigurációban a GPU-k egyike a fizikai hatások számításáért lenne felelős, és nem általános célú grafikai utasítás-feldolgozással foglalkozna.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés