Connect with us

Hirdetés

technokrata

A csendben visszatért processzor esete

Laptop

A csendben visszatért processzor esete

Különösebb csinnadratta nélkül került újra a színre a CPU-k egy egész családja.

Annak érdekében, hogy megdobja mobil processzorainak eladását, az AMD úgy döntött nemrég, hogy visszahozza az Athlon 64 elnevezésű lapkákat a piacra. Az Advanced Micro Devices tette mindezt nagyobb felhajtás nélkül: a CPU-k egyszerűen csak megjelentek a vállalat kínálatában. Igaz, a korábbi modellekkel ellentétben több fejlesztésen is átesett, modern példányokról van szó: alacsonyabb teljesítményűek, mint a Turion 64 X2, ugyanakkor két feldolgozó maggal rendelkeznek – éppen ezért nem akarta a vállalat a value szegmensbe szánt Sempron márkanév alatt értékesíteni.

Lássuk kicsit részletesebben, mit kínálnak az Athlon 64 X2 TK processzorok. A kifejezetten hordozható számítógépekbe szánt központi vezérlőegységek TDP-je (thermal power design) nem haladja meg a 31 wattot – köszönhetően többek között az alacsony vezetőcsík-szélességnek. Az új Athlonok ugyanis már 65 nanométeres gyártási eljárással készülnek; igaz, ennek ellenére viszonylag kevés, 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek (256 KB-tal magonként). Ez jelentősen visszafoghatja a számítási teljesítményt, vagyis pont a mainstream piacra pozícionálja a lapkát, az olcsó Sempron és a drága (drágább) Turion közé.

Jelenleg két modell érhető el az AMD kínálatában: a TK-53-as, mely 1,7 GHz-es órajellel rendelkezik, illetve a TK-55-ös, amely 100 megaherz-cel nagyobb frekvencián működik. Ez utóbbit a Toshiba már használja is egyik Satellite noteszgépében; pont emiatt nem is világos egyelőre, hogy a CPU-k csak limitált példányban lesznek-e elérhetők néhány kiválasztott kliens számára, vagy általánosan megjelenő termékekről van szó. Az AMD hivatalosan nem kívánta kommentálni a külföldi lapok értesüléseit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés