Connect with us

Hirdetés

technokrata

Frissíthetetlen Windows-ok

Laptop

Frissíthetetlen Windows-ok

Egy korábbi, titkos upgrade miatt.

Szeptember közepén írtunk arról, hogy egy olyan titkos frissítés került fel a Windows-os rendszerekre (XP, Vista), mely a felhasználói tiltás ellenére is települhetett. Ugyanis még abban az esetben is installálásra kerültek az ominózus állományok, ha a felhasználó letiltotta OS-ében az automatikus frissítést. A bloggerek között csak „lopakodó” update-nek nevezett változtatás augusztus legvégén következett be – minden figyelmeztetés nélkül. További részletek itt.

Időközben kiderült, hogy a rejtélyes upgrade gondot okoz. Bizonyos körülmények között megakadályozza, hogy tovább lehessen frissíteni az operációs rendszert. Akkor fordulhat elő ez a szerencsétlen eset, ha valakinél már frissült az OS, majd valamilyen okból kifolyólag kénytelen a Windows repair (javítás) funkcióját használni. Ilyen esetben ugyanis visszaállításra kerülnek az eredeti, CD-n található állományok a merevlemezre; a következő bejelentkezéskor pedig a Windows Update (WU) megpróbálja automatikusan frissíteni magát a legújabb, 7.0.600.381-es verzióra.

Némelyik WU futtatható állomány azonban nem került regisztrálásra az operációs rendszerrel, ennek eredményeként pedig a Windows Update a továbbiakban nem lesz működőképes. Ez azt jelenti, hogy a visszaállításhoz használt lemezen levő állományok létrejöttének ideje után megjelent update-ek nem kerülnek telepítésre – még abban az esetben sem, ha a felhasználó azokat már letöltötte. Ilyenkor az „A problem on your computer is preventing the updates from being downloaded or installed.” hibaüzenet jelenik meg a telepítés sikertelenségének okaként a képernyőn.

Szerencsére orvosolható a probléma: a rendszer által hiányolt DLL állományokat manuálisan kell regisztrálni, mégpedig a következő parancsokkal:
regsvr32 /s wuapi.dll
regsvr32 /s wuaueng1.dll
regsvr32 /s wuaueng.dll
regsvr32 /s wucltui.dll
regsvr32 /s wups2.dll
regsvr32 /s wups.dll
regsvr32 /s wuweb.dll

Az itt részletesen is leírt folyamat végén elméletileg meg kell szűnjön a probléma, és a továbbiakban nem okozhat gondot az új frissítések feltelepítése.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés