Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új piacra merészkedett a Western Digital

Laptop

Új piacra merészkedett a Western Digital

A közismert merevlemezgyártó elsőként tette be a ˝lábát˝ egy olyan piacra, melyen eddig nem sok tapasztalatot szerzett.

A WD bejelentette első, kifejezetten noteszgépekbe szánt merevlemezeit. A 2,5 colos méretű eszközök Scorpio családnéven kerültek a cég winchesterei közé, s 40, 60 és 80 GB-os kapacitású változatokban jelennek meg a piacon. A meghajtók átlagos keresési ideje (seek time) 12 ms, ami egy mobil számítógépbe szánt merevlemeznél nem rossz érték. 2 MB-os pufferrel vannak ellátva, de igény szerint ez akár dekstopszintűre, azaz 8 MB-ra is növelhető.

Több módja is van a mágneses adattároló megoldások teljesítménynövelésének: például az imént említett ideiglenes tár kapacitásnövelése. Másik fontos eszköz erre az adott meghajtóban levő lemezek forgási sebességének megemelése. A noteszgépekben teljesítő winchesterek tipikusan 4200-as RPM-mel rendelkeznek; a WD új modelljei ezzel szemben az asztali PC-k világát idézik percenként 5400 fordulatra képes tányérjaikkal. A magasabb fordulatszám azonban problémát jelent mind a hőtermelés és -elvezetés, mind a nagyobb energiafogyasztás valamint a hangosabb működés szempontjából is – ezeken a nehézségeken a gyártó azonban sikerrel túltette magát.

Annak érdekében, hogy mindegyik új Western Digital merevlemez halk legyen, a fejlesztők a Softseek algoritmust a WhisperDrive technológiával kombinálva adoptálták a termékekbe. A gyártó biztossággal kijelentette, hogy ezeknek a változtatásoknak köszönhetően az új winchesterek a mobil piacon kapható leghalkabb példányok lettek. Hasonló eredményeket értek el a hőtermelés tekintetében is; Darrin Bulik, a vállalat szóvivője szerint: ˝A Scorpio alacsonyabb üzemi hőmérsékletet produkált tesztjeink során, mint azok az 5400 és 4200 RPM-es modellek, melyekkel összehasonlítottuk.˝

Mivel jobb energia-kihasználási paraméterekkel is rendelkezik, ennek előnyéből is profitálnak: csak körülbelül akkora energiaéhséggel rendelkeznek, mint egy percenként 4200 fordulatot megtevő lemezzel, lemezekkel felszerelt winchester, mégis jóval nagyobb adatátviteli sebességre képesek annál. Ráadásul megerősített kialakításuknak köszönhetően ellenállóbbak a fizikai behatásokra is: minden Scorpio típus 250 Gs-t képes elviselni működés közben, s 900 Gs-t kikapcsolt állapotban.

Már szállítják az első példányokat a notebookgyártók számára, így az ilyen merevlemezzel felszerelt hordozható számítógépek a következő (vagy az azutáni) hónapban már kaphatók lesznek, mondta Bulik. Azt azonban nem árulta el a szóvivő, hogy mely forgalmazók kerülnek majd kapcsolatba a termékekkel, mindössze annyit mondott, hogy a tíz legnagyobb forgalmazó mindegyike már teszteli a Scorpio modelljeit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés