Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP megvédi a linuxosokat

Laptop

A HP megvédi a linuxosokat

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy meg fogja védni a Linuxot használó ügyfeleit az SCO jogi akcióival szemben.

Azt tervezi a HP, hogy bejelenti: megvédi ügyfeleit az esetleges jogi akcióktól, melyeket az SCO indíthat ellenük. Ezt a cég egyik szóvivője is megerősítette, s elárulta azt is, hogy ezen felül külön peres eljárást (egyelőre) nem tervez indítani a HP az SCO ellen. A linuxos szervereket értékesítő vállalat egyébként egyike a legnagyobbaknak, a hasonló profilú cégek között.

A Utah-i SCO már számos alkalommal felkavarta a kedélyeket. Először jogsértés miatt 1 (később 3) milliárd dolláros pert indított az IBM ellen, azzal vádolva a Kék Óriást, hogy az SCO birtokában levő UNIX-szabadalmakat felelőtlenül bocsátotta a linuxos közösség számára. Ezt követően megfenyegette a nyíltforrású operációs rendszereket használókat, hogy mindenkit felelősségre fog vonni jogsértés miatt. A nyár elején kipostázta a legnagyobb 1500 vállalatnak feltételeit, irreálisan magas árat szabva mind az asztali, mind a szerver oldali operációs rendszerek használatáért fizetendő jogdíjak tekintetében.

Ezután nem sokkal az SCO előállt az ominózus, ˝lemásolt˝ kódok bizonyításával, ám csak néhány részletet mutatott be, azt is csak pár embernek, arra hivatkozva, hogy meg akarja akadályozni a jogsértés még szélesebb körű elterjedését. Ezt követően kiderült az is, hogy a korábban diszkréten megfenyegetett vállalatok közül egy már szerződést is kötött a céggel; holott az elemzők óva intettek mindenkit ennek megtételétől, hiszen még nincsen érvényes jogi végzés az SCO ˝kezében˝. Az utolsó felvonás pedig az a bejelentés volt, melyben Blake Stowell, az SCO szóvivője közölte, hogy a Linuxot kereskedelmi célkora alkalmazók részére elkezdik kiküldeni az első számlákat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés