Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google, a HP és az ASM is csatlakoztak a Schneider Electric kezdeményezéséhez

schneider

Ipar

A Google, a HP és az ASM is csatlakoztak a Schneider Electric kezdeményezéséhez

A Google, a HP és az ASM is csatlakoztak a Schneider Electric kezdeményezéséhez

Újabb meghatározó iparági szereplők csatlakoztak a Schneider Electric Catalyze programjához, a támogatók közé lépett a Google, a HP és az ASM is.

A kezdeményezés célja, hogy csökkentsék a félvezetőgyártás ellátási láncainak szén-dioxid-kibocsátását, első lépésként növelve a megújuló energiaforrások arányát az energiamixen belül.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tavaly júliusban indította el a Catalyze programot, amelyhez akkor elsőként a világ egyik meghatározó chipgyártója, az Intel, illetve a félvezetőgyártásban és a kijelzőkhöz használt berendezések előállításában is meghatározó szerepet játszó Applied Materials Inc. csatlakozott. A kezdeményezés újabb támogatóinak bejelentése egybeesett az ENSZ tavaly decemberben Dubaiban megrendezett klímakonferenciájával, a COP28-al.

A SEMI Semiconductor Climate Consortium közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint a félvezetőipar karbonlábnyoma 2021-ben 500 millió tonna CO2-nek felelt meg, aminek 16 százalékát az ágazat ellátási lánca adta. Ha a beszállítók átváltanak alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra, illetve egyéb karbon-mentesítési lépéseket is tesznek – például az elektrifikáció előmozdításával –, akkor az jelentős hatással lehet az iparág teljes, Scope 3* CO2-kibocsátására.

A Catalyze együttműködésre ösztönzi a félvezetőipar beszállítóit értékláncuk megújuló energiaforrásokra való átállítása érdekében. Emellett arra biztatják a kezdeményezésben részt vevőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a szén-dioxid-mentesítésre, és a megújuló energia beszerzése során lépjenek fel közösen, kihasználva a csoportos beszerzésben rejlő lehetőségeket.

„Örömmel üdvözöljük a Google-t, az ASM-et és a HP-t a Catalyze programban. Csatlakozási döntésük megerősít minket az ellátási láncok szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására irányuló törekvéseinkben. A Scope 3 kibocsátások nyomon követése és kezelése kihívásnak bizonyult, de a Catalyze program lehetővé teszi a vállalatok és beszállítóik számára, hogy elkötelezzék magukat és együttműködjenek az energiaátállás és a dekarbonizáció területén”

– mondta el Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnöke.

„A szén-dioxid-mentes félvezetőgyártásra való áttérés kritikus fontosságú a globális kibocsátás csökkentése szempontjából, és ezt egyetlen vállalat sem tudja egyedül megvalósítani. Izgatottak vagyunk, hogy a Catalyze program alapító támogatóihoz csatlakozhatunk, és alig várjuk, hogy velük és beszállítóinkkal együtt dolgozhassunk a tiszta energia használatának kiterjesztésén a Google ellátási láncának ezen a kritikus területén”

– jelezte Michael Terrell, a Google Energy and Climate részlegének igazgatója.

„Bolygónknak sürgős és határozott fellépésre van szüksége az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Ezért a HP elkötelezte magát amellett, hogy ebben az évtizedben felére csökkenti a teljes értéklánca kibocsátását, miközben továbbra is innovatív technológiát szállítunk ügyfeleinknek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Catalyze program támogatásával segíthetjük az iparágat a félvezető- és informatikai ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésében”

– hangsúlyozta Ernest Nicolas, a HP ellátási láncért felelős vezetője.

„Az együttműködés kulcsfontosságú a globális kibocsátás csökkentésében, mivel egyetlen vállalat és egyetlen iparág sem képes mindent egyedül megoldani. Ezért olyan fontos a Catalyze, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy összefogjanak, és megmutassák, hogyan lehet egy meg egy három. Ha csak magunk próbálnánk ezt megtenni a beszállítóinkkal, az soha nem érné el a Catalyze program hatását és léptékét, és ezért örülünk, hogy az alapító támogatók között lehetünk”

– tette hozzá John Golightly, az ASM fenntarthatóságért felelős alelnöke.

A Catalyze program elemei

  • A félvezető értéklánc energiabeszerzési erejének egyesítése a megújuló energiával kapcsolatos projektek bevezetésének felgyorsítása érdekében.
  • Lehetőséget nyújtani a beszállítóknak – akiknek saját erőből nem feltétlenül lenne erre lehetőségük –, hogy megjelenhessenek a zöldáram-vásárlási megállapodások (PPA-k) piacán.
  • Lehetővé teszi bármely vállalat számára, amely egy Catalyze szponzornak szállít be, hogy csatlakozhasson a programhoz.
  • A megújuló energiaforrások elérhetőségének tudatosítása azokban a régiókban, ahol a félvezető értéklánc szereplői működnek.
  • Az oktatási és digitális technológiai platformokkal kapcsolatos kötelezettségvállalások kihasználása az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatos mérhető intézkedések ösztönzése érdekében.

További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés