Connect with us
Hirdetés

technokrata

Kiberbiztonság az iskolában

Kiberbiztonság

Adatvédelem

Kiberbiztonság az iskolában

Kiberbiztonság az iskolában

Mit tehetnek az iskolák, hogy megerősítsék a kibervédelmüket, és távol tartsák maguktól az internetes fenyegetéseket?

Az iskolák számos érzékeny adatot kezelnek, beleértve a diákok és a tanárok személyes, vagy akár egészségügyi adatait is. Az érzékeny adatokra pedig kiemelten figyelnek a kibertámadók, akik azzal is számolhatnak, hogy az intézmények gyakorta hiányos, anyagi okok miatt gyengébb védelemmel rendelkeznek.

Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint a fenyegetések nagyon különböző formákban és forrásokból érkezhetnek:

  • Hackerek: A kiberbűnözők automatizált támadásai a leggyakoribb esetek, ezek jelentik a legnagyobb fenyegetést. A hackerek adathalász e-maileket küldenek, amelyek ugyan valósnak tűnnek, de igazából átverések. Céljuk, hogy az iskolákban dolgozó címzettek rákattintsanak a levélben szereplő linkre, és akaratlanul is hozzáférést adjanak személyes adatokhoz. Emellett valós kockázatot jelentenek a zsarolóprogramokra épülő támadások is.
  • Diákok: Az iskolák saját diákjai is lehetnek támadók, akik megpróbálják feltörni az iskolai rendszereket. Néha mindez csak szórakozásból történik, máskor viszont komolyabb célok is állhatnak a háttérben.
  • Iskolai alkalmazottak: A diákokhoz hasonlóan az intézményben dolgozók is követhetnek el belső kibertámadást. Bár ez ebben a szektorban ritka eset, mégis előfordulhat, hogy egyesek szándékosan kárt akarnak okozni.

Jobb felkészültnek lenni!

Bár a téma összetettnek tűnik, az ESET szakértője szerint a kiberbiztonság lebontható öt egyszerű lépésre, amelyeket egy új stratégia megalkotása és végrehajtása során érdemes követni.

  • Készüljön leltár az eszközökről
  • Rendelkezzen az iskola saját informatikus kollégával
  • Szervezzünk kiberbiztonsági workshopokat az iskola munkatársainak
  • Ösztönözzük a munkatársakat arra, hogy jelentsék a lehetséges fenyegetéseket
  • Legyen a kiberbiztonság az iskolai tanterv része

“Alapvető fontossággal bír, hogy a diákoknak és a tanároknak nemcsak a tantermekben kell betartaniuk az online biztonsági szabályokat. A kiberbiztonságnak az iskolán kívül is kiemelt figyelmet kell kapnia, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kockázatok mennyire jelen vannak az életünkben”

– mondta Csizmazia-Darab István.

Forrás: Biztonságportál

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés