Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lehull a lepel az Athlon XP-ről

Laptop

Lehull a lepel az Athlon XP-ről

Köztudott, hogy az AMD „kozmetikázza” processzorainak teljesítményét, a fizikai órajelnél magasabb értékeket ír Athlonjaira. Egy egyszerű programocskával azonban gyorsan ellenőrizhetővé válik, mennyi is az a nyers erő…

Az AMD Athlon típusú processzorait az Inteltől eltérően nem a nyers órajel mértékével osztályozza, hanem a vele azonos teljesítményű Thunderbird processzorhoz igazítja. Ennek köszönhetően az Athlon XP 1800+ nem 1,8 GHz-en fut, hanem ennél lényegesebben alacsonyabb órajelen, azonban teljesítménye megfelel egy 1800 MHz-en üzemelő Thunderbird processzornak. A processzorgyártó az Athlon mellett már Duron chipjeinél is fontolgatja az átállást, mely szerinte valósabb értéket ad egy processzor teljesítményéről. Nemrég azt javasolta versenytársainak, hogy kövessék példáját.

Aki kíváncsi egy AMD termék tényleges órajelére, az kénytelen utána keresni annak, elsőre ugyanis nem árul el semmit például az 1600+ érték. Egy AMD rajongó elég lusta volt ahhoz, hogy elunja az újra és újra előtérbe kerülő kutakodást, ezért írt egy programot, amellyel villámgyorsan elvégezhető az átváltás.

Maga a Quantispeed calculator névre keresztelt program csak 40 KB-nyi helyet eszik meg a merevlemezen, tehát nyugodtan rá lehet fogni, hogy elhanyagolható a mérete. Nem is képes másra, csak a fent említett átszámítási eljárás végrehajtására (egy gyors ellenőrzéssel ki is derül, hogy az AMD processzorai a valódi 2 GHz-et a 2500+ jelzésnél érik majd el). Azonban megjegyzendő, hogy a program az AMD meglehetősen komplikált számítási eljárásához képest egy nagyon egyszerű módszerrel számítja ki a MHz értékhez tartozó PR értéket, ilyenformán csak és kizárólag a most piacon lévő Athlon XP processzorokra igazak eredményei.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés