Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több nőre lenne szüksége az IKT szektornak

Office

Több nőre lenne szüksége az IKT szektornak

Toborzás, motiváció és megtartás – jó perspektíva lehet a nőknek is az informatika.

Az információ és kommunikációtechnológiai (IKT) szektor az utóbbi évtizedekben világszerte jelentős növekedésen esett át, ami azonban a nemek tekintetében nem volt kiegyenlített. A nők jelenléte az iparágban, főként a magasabb beosztások tekintetében még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól, így elmondható, hogy az IKT szektor ma még mindig férfidomináns terület. Az OECD országaiban az informatikai szakembereknek kevesebb, mint 20 százaléka nő, a Fortune 500 listán szereplő vállalatok női vezetőinek aránya pedig mindössze 3%. A nemzetközi „Lányok az informatikában” („Girls in ICT Day”) kezdeményezés célja ezért éppen az, hogy a lányok és fiatal nők számára vonzóvá tegye az információs és kommunikációs technológiák folyamatosan fejlődő és a mindennapokban egyre erőteljesebben jelenlévő – az informatikán jócskán túlmutató – világát. Az IDC szerint 2015-re a munkahelyek mintegy 90 százaléka fog informatikai és technológiai tudást igényelni, sőt sok, ma még nem is létező szakma születésének is tanúi lehetünk. Ezért is fontos a modern technológiák iránti érdeklődés felkeltése.

 home_panel_3_it-woman

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU, az ENSZ információs és kommunikációs technológiákra szakosodott ügynöksége) által szervezett nemzetközi kezdeményezésben, amelyre világszerte minden év áprilisának negyedik csütörtökén, azaz idén április 25-én kerül sor, a Cisco is aktív szerepet vállal. A programban a világcég 80 irodájában, köztük Budapesten, látnak vendégül összesen mintegy 2 500 fiatal hölgyet. A Cisco a ‘Girls in ICT Day’ három évvel ezelőtti indulása óta minden alkalommal részt vett a nemzetközi eseményben.

 

woman working mom

Tény, hogy a nőknek számos ok miatt érdemes megfontolniuk az ágazat kínálta lehetőségeket. A szektor folyamatosan növekszik, az elkövetkezendő években az EU becslése szerint a 27 tagállamban konzervatív növekedési előrejelzés mellett is előreláthatólag 700 ezer, világszerte pedig közel 2 millió új munkahely létesül a területen. Ráadásul ezeknek az állásoknak jó része igényelné a fiatal nők kreatív és intuitív képességeit. Z. Karvalics László, habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem docense, az Információs Társadalom és Trendkutató Központ egykori alapítója szerint kiemelt területek például – mert az „emberi oldal” erős, így a nők egyenesen előnyben lennének – az adatvédelem, az asszisztív technológiák, vagy az úgynevezett társadalmi informatika. „A közösségi média berobbanásával, a közösség megtartásában, szervezésében megkülönböztetett szerepet vállaló nők kifejezetten felértékelődnek ezen a területen, így nem lesz meglepő, ha az itt szocializálódott, digitális írástudó Y-generációs munkavállalók szakítják át a gátat, és tömegesen jönnek majd a nők erre a területre. A foglalkoztatói oldalról egyértelműen ennek a gátszakadásnak a gyorsítása a cél.” – hangsúlyozta.

 

woman_computer_phone_main

Ugyan a tinédzser korú lányok ugyanúgy használják a számítógépeket és az internetet, mint a hasonló korú fiúk, mégis ötször kevesebben gondolkodnak technológiai karrierben. Annak ellenére, hogy az egyetemek és a vállalatok egyaránt próbálják felhívni a figyelmet a szektor előnyeire, továbbra sem növekszik a technológiai területen tanulmányokat kezdő nők száma. Holott az informatikai területen kínált állások többsége átlagon felüli fizetést, rugalmas munkaidőt és szakmai sikerélményeket kínálna számukra, így a női munkavállalók kiválóan profitálhatnának az IKT szektor számukra ideális karrierlehetőségeiből és a biztos jövőképből. Beszédes adat, hogy egy hazai álláskereső portál szerint a munkabérek tekintetében a bruttó átlagkereseteket tekintve a nemzetgazdasági átlagnál csaknem 30%-al magasabbak az informatikai szektor átlagbérei.

woman-uses-laptop-on-trai-007

A nők foglalkoztatottsági adatai a fejlett gazdaságokban egyébként is csökkenő tendenciát mutatnak, ami arra enged következtetni, hogy nem csupán elhelyezkedési nehézségekről és toborzási problémáról, hanem motivációs kérdésekről és munkaerő-megtartási nehézségekről is szó van. A nők a diploma megszerzését követően még mindig gyakran hagyják el szakmájukat, amelynek egyik leggyakoribb oka a gyermekvállalás. Erre az élethelyzetre azonban nagyon jó megoldást jelenthet a modern technológia, amely az átlagnál nagyobb lehetőséget biztosít otthoni munkára, távmunkára, részmunkára, atipikus foglalkoztatásra és gyors munkaerőpiaci reintegrációra, különösen akkor, ha gyermekvállaláskor sem szakad meg a kapcsolat a foglalkoztatóval. Tény, hogy az IKT szektor vállalatai a megfelelő teljesítménymérési eszközök birtokában élenjárnak a rugalmas munkavégzés gyakorlatában. A nagy informatikai vállalatok már felismerték az otthoni munkavégzés előnyeit, és a fontos munkaerő megtartása, reintegrálása mellett jelentős költségmegtakarításokat érhetnek el alkalmazásával.



Szólj hozzá!

További Office

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés