Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyakorlatoznak a NASA robotok

Smart home

Gyakorlatoznak a NASA robotok

Az Északi sarkon készítik fel a K10 Black és a K10 Red robotokat.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala két robotot küldött az Északi sark egyik kráterének izolált, szirtes hósivatagába. A „nehéz terepen” zajló gyakorlatok segítenek a tudósoknak felmérni, hogy a robotok milyen pontossággal mérnek be értékeket, mennyiségeket – ahogyan azt hatalmas távolságban a Holdon vagy a Marson tennék majd.

A 3D-s lézerszkennerrel, és talajon áthatoló radarral szerelt K10 Black és a K10 Red robotok július 12-én érkeztek a kanadai Devon sziget Haughton kráterébe, és egészen július végéig maradnak ott.

A tudósok az extrém környezeti tényezők (az infrastruktúra és az erőforrások hiánya, valamint a földtani jellemzők) miatt választották ezt a régiót. A Haughton kráter földrajzilag hasonló, mint a Hold déli részén található Shackleton tölcsér, ráadásul átmérőjük is szinte megegyezik (12,4 mérföld).

Pete Worden, a NASA Research Centre szakembere szerint „megdöbbentő dolgokat tanulunk emberek és robotok közötti együttműködésről. Emberek és robotok munkáját tanulmányozva a Haughton kráterben maximálisan fel tudunk készülni, hogy a Marson vagy a Holdon sétáljunk.”

A NASA tervei szerint 2020-ig legalább egyszer fellátogatnak a Holdra, hogy több helyszínről ásványokat gyűjtsenek, és vizet keressenek, valamint tanulmányozzák azokat a fontos részleteket, amelyek további terveikhez szükségesek.

A holdbéli helyszínek legtöbbje durva felszínű, és állandó sötétségben vannak, ezért valószínűleg több ezer mérést kell elvégezni a pontosabb adatok meghatározásához, amelyekhez rengeteg idő is kell. Csupán egy robot tudja költséghatékonyan teljesíteni a küldetést, a földi irányítás minden előnyével. A csúcstechnológiáknak köszönhetően pedig jóval pontosabb és részletesebb adatokkal szolgálnak majd a Hold és a Mars felszínével kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés