Connect with us
Hirdetés

technokrata

Mire jó a kőzetgyapot?

kőzetgyapot táblák mire jó

LifeStyle

Mire jó a kőzetgyapot?

Képek forrása: Freepik

Mire jó a kőzetgyapot?

A magas energiaárak, illetve az egyre melegebb nyarak miatt az elmúlt időszakban felértékelődött a hőszigetelés fontossága. A mai világban már számos terméktípus közül lehet választani, kezdve a hagyományos hungarocelltől a grafitos EPS-en át a különféle ásványgyapot típusokig. Jelen cikkben a kőzetgyapot előnyeit és használhatóságát tekintjük át.

Mit fán terem a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot az ásványgyapot egyik típusa. A másik típusát üveggyapotnak nevezzük. A kőzetgyapot általában bazaltból és műgyantából áll, amit megolvasztanak, és vékony szálakká préselnek. Ezeket a vékony szálakat fogja össze a műgyanta, kemény, üvegszerű táblákat alkotva.

A kőzetgyapot táblák szálai között rengeteg levegő esik csapdába, ennek köszönhetően a táblák remek hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Ezen túl fontos megemlíteni, hogy ezek a nagyrészt természetes anyagból készült táblák hangszigetelésre is kiválóan alkalmasak.

A kőzetgyapot táblák tulajdonságai

De milyen tulajdonságokkal is bír ezen felül a kőzetgyapot? Kezdjük azzal, hogy a kőzetgyapot remek páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, így megakadályozza a penészedést. Emellett a szálak hidrofób bevonata miatt páraálló is, így ha nem éri nagy mennyiségű víz, nem károsodik. Ezen felül tűzálló, így magas épületek nyílászáróval ellátott homlokzatain is használható. Az üveggyapot kémiailag semleges, így nem lép reakcióba semmilyen anyaggal, ezen túl könnyen vágható és vakolható. Strapabíró anyag, amely megfelelő beépítés esetén hosszú évtizedekre megoldást jelent.

kőzetgyapot előnyei

Előnyei az üveggyapottal szemben

A kőzetgyapot némileg olcsóbb „kistestvére” az üveggyapot, amely általában nagyrészt kvarchomokból, illetve üveghulladékból és adalékanyagokból készül. A kőzetgyapot számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik az üveggyapothoz képest:

  • Mérettartó, önhordozó, azaz a táblák nem zsugorodnak, deformálódnak idővel.
  • Mivel a nem mérettartó üveggyapot táblákat sokszor eltolt illesztésekkel kell beépíteni a hőhidak elkerülése érdekében, a mérettartóbb kőzetgyapot esetén erre nincs szükség, így kevesebb is elegendő belőle.
  • A kőzetgyapot táblák masszívak és lépésállóak, így alkalmasak járófelületek hőszigetelésére
  • Mivel magas az olvadáspontja (1000 °C feletti), így a kőzetgyapot táblák szerkezetvédelemre is alkalmasak.
  • Páraállóak

Mire használják a kőzetgyapotot?

A kőzetgyapot táblákat legtöbbször homlokzati hőszigetelésre használják. A falazat vastagságától és hővezetési képességétől függően különféle vastagságú táblák használata indokolt. A kőzetgyapot 10 cm vastagságban felhelyezve például a jobb hőszigetelő képességű falakhoz ajánlott, a 15 és 20 cm vastagságú lapok pedig a vékonyabb vagy rosszabbul szigetelő falak szigetelésére használhatóak.

Mivel a kőzetgyapot lépésálló, aljzatok szigetelésére is alkalmazható. Beton födémek esetén például a hőszigetelés mellett remek megoldás lépéshangszigetelésre is, ezért gyakran alkalmazzák többszintes épületek födémjeinek hangszigetelésére.

A házon, lakáson belüli válaszfalak hangszigetelésére is remek, beépítésével megakadályozhatjuk a „papírfal-effektust”. Magastetők és lapostetők hőszigetelésére szintén jó választást jelenthet.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés