Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pendrive-ok kupak nélkül – kipróbáltuk

Laptop

Pendrive-ok kupak nélkül – kipróbáltuk

Nálunk jártak a Goodram kupak nélküli, kisméretű pendrive-jai.

Nehéz a pendrive piacon kitűnni, többnyire egyedi kivitel vagy nagyon alacsony ár szükséges a vevők figyelmének kivívásához. A lengyel Wilk Elektronik az előbbi utat választotta; pár hónapja mi is kipróbáltuk bőrborítású, egzotikus merbau fából készített burkolatú és eperillatú USB eszközeit. Ezúttal egy kategóriával emelkedett a szint: immár 16 GB-os modelleket kaptunk az egykori északi szomszédunkban működő gyártótól. A Goodram családba tartozó pendrive-ok közül egy Cube és egy Zip márkájú példányt próbáltunk ki.

Goodram Cube Goodram Zip

Goodram Cube és Zip pendrive-ok – kattintson a nagyobb változatért!

Mielőtt azonban kitérnénk az adatátviteli sebességekre, nézzük meg kicsit közelebbről a kis készülékeket! A decemberben megjelent pendrive-ok jellegzetessége, hogy kupakmentes kivitelben készülnek, vagyis az USB csatlakozó védelmét nem egy könnyen elhagyható védőburkolattal oldották meg. Az anodizált alumínium burkolat alatt rejlő vázuk egy apró tengely segítségével elforgatható, így zárt állapotban a csatlakozó védve van a fizikai hatásoktól. Sőt, a nagyobb méretű Zip modell még egy oldalsó, elcsúsztatható fém „korlátot” is kapott. A Cube esetében ez fixen rögzített, az viszont mindkettő közös jellemzője, hogy habár a burkolat nagy részén nem, ezeken a felületeken meglátszik az ujjlenyomat.

A Zip egyértelműen nagyobb (42×17 milliméteres), noha a relatíve nagy kapacitás nem indokolná ezt a méretet: ugyanannyi, 16 GB tárhelyet nyújt a picike (30×12 milliméteres) Cube modell is (valójában persze ez a 16 GB „csak” 14,9 GB, az 1024-1000 váltószámokból való eltérésből következően). Praktikus kiegészítője mindkét pendrive-nak az a kicsiny fémkarika, mellyel akár kulcscsomóra is fűzhetőek.

Tempó
A lengyel gyártó 17 MB/s-os maximum olvasási és 9 MB/s-os maximum írási sebességet adott meg mindkét modellre vonatkozóan weboldalán. Kiderítendő ennek igazságtartalmát, bevetettük a HD Tune benchmark alkalmazást, mely meglepő eredménnyel szolgált. A Zip modell olvasási sebessége 24 MB/s-nál tetőzött, ráadásul egyenletes módon teljesített – az átlagos olvasási sebesség 23,8 MB/s volt. A FAT32-re formázott pendrive írási tempójáról egy nagyméretű, 3 GB-os állomány felmásolásáról győződtünk meg, melynek során 15,1 MB/s-os maximum adatátviteli sebességet ért el, 14 MB/s átlag mellett.

Goodram Zip, Cube pendrive-ok

Hasonló módon megvizsgáltuk a kisebbik, Cube modellt is, melynél szinte csontra ugyanazt az eredményt kaptuk. Az írási sebesség maximuma 23,9 MB/s volt, átlaga pedig 23,5 MB/s. Az írás tempója 14,5 MB/s-nál ért a csúcsra, miközben az átlagos írási sebesség 14,1 MB/s lett. Vagyis a két pendrive eltérő külseje ellenére szinte ugyanolyan teljesítményre képes.

Már csak egy dolog kérdéses: az ár. A két változat körülbelül ugyanannyiba kerül: gigabyte-onként nagyjából egy ezresbe. A hazai bolti árakat böngészve 15-17 ezer forintos árakkal találkoztunk 16 GB-os modellek esetében, melynek kifizetését követően a gyártó élettartam garanciát vállal az USB-s tárolóeszközökre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés