Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt a Panasonic első digitális tükörreflexes fényképezőgépe!

Laptop

Itt a Panasonic első digitális tükörreflexes fényképezőgépe!

A Panasonic bemutatta első cserélhető objektíves digitális SLR fényképezőgépét, a LUMIX DMC-L1 modellt.

A digitális fényképezők számára kifejlesztett digitális és optikai csúcstechnológiák a LUMIX nevet piacvezetővé teszik, miközben a digitális korszak új fotózási kultúrájának megteremtésében is segédkeznek.


A Panasonic 2005-ben bejelentette, hogy belép a digitális SLR fényképezőgépek piacára. A DMC-L1 – mely a digitális SLR fényképezőgépek új vonulatát fogja képviselni – ma kerül bemutatásra. Kezelése hasonló a hagyományos, filmes fényképezőgépekéhez, azonban sok olyan innovatív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek növelik a fotózás élményét. Habár a DMC-L1 digitális fényképezőgép, külseje az analóg gépekéhez hasonlatos. Ez a hasonlóság a múltban használt, távolságmérős, filmet használó fényképezőgépekre emlékezteti használóját. Ezek a tulajdonságok – a vázra épített zársebesség-szabályozóval, valamint a LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2,8-3,5 objektívre (szintén most kerül bemutatásra) szerelt rekeszgyűrűvel együtt – jelentősen megkülönböztetik a DMC-L1 modellt a hagyományos digitális SLR fényképezőgépektől mind kivitel, mind működtetés szempontjából.

A DMC-L1 modell 2,5 colos, nagy felbontású LCD-kijelzője teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik. Ezt az új Live MOS érzékelő teszi lehetővé, ami a Panasonic saját Maicovicon technológiájával lett kifejlesztve. Az L1-ben használt 4/3 colos, 7,5 millió pixeles Live MOS érzékelő egyszerre nyújtja a CCD érzékelők kiváló képminőségét, valamint a CMOS alacsony energiaigényét. A készülék rendelkezik továbbá a Venus Engine III képfeldolgozó áramkörrel, ami a Live MOS érzékelővel együtt kiemelkedő képminőséget és olyen remek képfeldolgozási teljesítményt biztosít, mely például gyors sorozatfelvételek készítésénél igen hasznos.

Az L1 továbbá rendelkezik az úgynevezett Ultrahangos szűrővel, ami porvédőként szolgál, így nem kell aggódni, hogy az objektívek cserélésekor por kerül a készülékbe.

A DMC-L1 a digitális SLR fényképezőgépek csúcsmodelljeként mutatkozik be, ami a hagyományos analóg készülékek intuitív irányítását és működtetését kínálja, eltérően a csupán több funkciót kínáló SLR fényképezőgépektől. A DMC-L1 jól megtervezett, minden igényt kielégítő fényképezőgép, ami még az olyan embereknek is lehetővé teszi csodálatos képek készítését, akik azelőtt sosem használtak digitális tükörreflexes fényképezőgépet.

A fényképezőgép kezelési rugalmasságának javítása érdekében az L1 vázának tetejére egy zársebesség-szabályozó tárcsát építettünk. A LEICA D VARIO-ELMARIT objektív 14-50mm/F2,8-3,5 (amit szintén ma mutatnak be) a fókuszgyűrű és a zoomgyűrű mellett rekeszállító gyűrűvel is fel van szerelve.

A Live MOS érzékelő teljes idejű képkimeneti funkció és a tüköremelő mechanizmus egyesítésével a DMC-L1 olyan teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik, ami a képet közvetlenül az érzékelőről jeleníti meg az LCD-kijelzőn. Ez a funkció elérhető automata- és manuális élességállítás esetén is. Manuális fókuszálás mellett lehetővé teszi a kép kereten belüli nagyítását, majd a fókuszterület kiválasztását. Ez megkönnyíti az élesség ellenőrzését a 2,5 colos, 207.000 pixeles LCD-n. A ˝Rekesz˝ gomb lenyomásával a mélységélesség is egyszerűen ellenőrizhető.

A DMC-L1 Live MOS érzékelője nem csupán a teljes idejű Live View funkciót teszi lehetővé, hanem a CCD érzékelők csodálatos képeit is képes produkálni – mindezt nagyon érzékeny gradációval, és széles dinamikatartománnyal. Az energiafogyasztást pedig olyan mértékben csökkenti, amilyen mértékben csak egy CMOS érzékelő képes. A mindössze 5V feszültséggel működő speciális képfeldolgozó technológiának köszönhetően a zajosodás is a minimálisra csökkenthetők.

A Venus Engine III egy nemrég kifejlesztett képfeldolgozó áramkör, amit azért hoztak létre, hogy a Live MOS érzékelő teljesítményét a maximumra növelje. Megörökölte a korábbi Venus Engine nagy felbontóképességét, kiváló színreprodukciós képességét, valamint a részletes gradációt. A Venus Engine III azonban a képzajt is képes csökkenteni a digitális SLR fényképezőgépektől elvárható mértékben, ily módon segítve a finom, mégis részletes képek létrehozását. A Venus Engine III a fényképezőgép reakcióidejét is javítja, rövid zárközt tesz lehetővé, valamint támogatja a nagyteljesítményű sorozatfelvétel-készítést. A lényegesen feljavult teljesítmény ellenére a Venus Engine III energiaigénye csupán 80 %-a a Venus Engine II-ének. Ez – a Live MOS érzékelő alacsony energiafogyasztásával együtt – hosszabb akkumulátor-üzemidőt eredményez.

A cserélhető objektívű digitális SLR fényképezőgépek kellemetlen velejárója, hogy az objektív cseréje során por juthat a készülék belsejébe, ami beszennyezi a CCD-t. Ilyen esetben gyakran csak szakszervizben végezhető el a tisztítás. A DMC-L1 ultrahangos szűrővel küszöböli ki ezt a problémát. E rendszer szuperszonikus hangrezgésekkel azonnal lerázza a port, ami egyéb esetben a CCD-re ragadva hátrányosan befolyásolná a képminőséget.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés