Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lezajlott az ACM – ICPC nemzetközi programozóverseny helyi fordulója

Laptop

Lezajlott az ACM – ICPC nemzetközi programozóverseny helyi fordulója

2005. november 20-án 168 programozó lendült munkába Budapesten, hogy összemérjék kreativitásukat, logikájukat és felkészültségüket a megmérettetés közép-európai regionális fordulójában.

Az ACM – ICPC (Association for Computing Machinery – International Collegiate Programming Contest), a világ egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező programozóversenyének keretében tették mindezt, és a két legjobb csapat eljuthat a világbajnokságra, melyet 2006-ban a texasi Baylor egyetemen tartanak, ahonnan 1970-ben a verseny útjára indult. Akkor még az egyetem házi rendezvényeként, most már azonban egy olimpiával felér a rendezvény, hisz 75 ország 1700 egyetemének 5933 csapata kvalifikálta magát a regionális döntőkbe, ami majdnem tizennyolcezer ezer versenyzőt jelent, nem számítva a csapatkapitányokat, felkészítőket, és rendezőket. Ehhez az eredményhez sokban hozzájárul a verseny főszponzora is, ami az utóbbi években az IBM.

A hivatalos szabályok szerint a háromfős csapatoknak egy-egy számítógép áll rendelkezésére a kézhez kapott 8-10 algoritmikus probléma megoldására. Összesen öt órájuk van, így a pusztán kódolási versenyből taktikai küzdelem is kerekedhet, mivel a hibásan beadott feladatokért időbüntetést kapnak a csapatok. A kiértékelés számítógépes hálózaton keresztül történik, a beküldött megoldásra azonnal jön válasz, a hivatalos hibaüzenetek egyikének vagy a hőn áhított ACCEPTED formájában. Kérdéseket is szigorúan csak a kiépített hálózaton keresztül lehet feltenni a rendezőknek.

Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezte a MAVE (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete) a Simonyi Károly Szakkollégium közreműködésével, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság támogatásával november 18-20-án. Összesen 56 csapat jött el Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Magyarország egyetemeiről.

A magyarországi résztvevők a verseny hazai döntőjéről kerültek ki, amelyet 2005. október 29-én öt helyszínen párhuzamosan rendeztek meg Szeged, Debrecen, Eger és az ELTE mellett a BME-n is. Utóbbi helyszín logisztikai központul is szolgált. Minden egyetemről a legjobb csapatok jutott tovább. A versenyekre a feladatokat Dr. Marx Dániel (BME) és Dr. Horváth Gyula (Szegedi Tudományegyetem) állította össze, a főszervezői teendőket idén Benedek Balázs és Haidegger Tamás (MAVE) vállalta magára.

A közép-európai regionális döntő november 18-án kezdődött a regisztrációval. Másnap reggel Dr. Péceli Gábor, a Villamosmérnöki és Informatikai kar dékánja nyitotta meg a versenyt, utána Dr. Bozena Mannova, az európai versenyek főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd pedig Dr. Takács Barnabás (Digital Elite Inc., Los Angeles) előadása következett. Végül Marx Dániel, aki feladatok kidolgozásáért is felelt, ismertette a szabályokat és a hétvége pontos menetét.

Délután került sor a hatvan perces próbaversenyre, amely során a versenyzők megismerkedtek a termekkel, a számítógépekkel és a kiértékelés, valamint a belső kommunikációt végző szoftverrendszerrel. A szükséges szervereket a BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszéke biztosította, a technológiai háttérért Golda Bence felelt.

Vasárnap, november 20-án pontosan 9:00-kor kezdődött a verseny. A csapatok edzői és kísérői külön teremben kivetítőn követhették figyelemmel az aktuális állást. A feladatok megoldására kiszabott öt óra alatt majdnem minden csapatnak sikerült legalább egy feladattal megbirkóznia, míg a legjobb csapat az idei 10 példából 8-at megoldott.

Végül a küzdelemben a Warsaw Eagles csapat diadalmaskodott a Varsói Egyetemről. A második helyet a varsói egyetem másik csapata, a Warsaw Predators szerezte meg, míg harmadik lett a Jagiellonian2 csapat Krakkóból. A szabályok értelmében az első és a harmadik csapat jutott ki a tavasszal megrendezésre kerülő texasi világbajnokságra, mivel egy egyetemről csak egyetlen csapat kvalifikálhatja magát. A legjobb magyar csapat az ELTE „A” volt, akik a 15. helyet szerezték meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés