Connect with us

Hirdetés

technokrata

Öt évet kapott a Synergon ex-vezérigazgatója

Laptop

Öt évet kapott a Synergon ex-vezérigazgatója

A Synergon alapító vezérigazgatója, Szalóczy Zsolt fizikus ellen 2000 októbere óta folyt büntetőeljárás fiktív számlázás ügyében.

Magyarországon az első nagy informatikai fúziót az Optotrans és a Rolitron hajtotta végre, melynek következtében született meg a Synergon. Elsőként ez az informatikai cég fordult tőkéért külföldi pénzügyi befektetőkhöz, a szakmában először lépett ki a tőzsde nyilvánossága elé, mialatt az egyik legjelentősebb magyar gyökerű informatikai céggé nőtte ki magát.

Egy repülőbaleset következtében 2001. június 14-én a Synergon akkori vezetői elhunytak. A Somogy megyében lezuhant repülőgépen Gyurós Tibor elnök-vezérigazgató, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettes, valamint Felkai András és Völgyes Iván a társaság igazgatóságának tagjai utaztak. Ők is, valamint a Cessna 210-es kisrepülőgépen tartózkodó ötödik utas, és a gép pilótája életüket vesztették. A tragédia után a Synergon helyzetét tovább súlyosbította az, hogy az elhunytak között a cég 2000-ben megkezdett átalakításának kulcsemberei voltak.

A társaság nehézségei azonban jóval előbb kezdődtek, mikor a Synergon alapító vezérigazgatóját, Szalóczy Zsoltot letartóztatták adócsalás vádjával. A HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) által Gábor Dénes díjban jutalmazott fizikus ellen 2000 októbere óta folyt büntetőeljárás fiktív számlázás ügyében. Ekkor helyezték előzetes letartóztatásba, melyet egy évvel később augusztus elején a Legfelsőbb Bíróság meghosszabbított. Ezzel egy időben a számítástechnikai rendszerek szállítására szakosodott cég gazdálkodása is megroppant. Az 1999-ben elért, több mint 600 millió forintos nyereség után a társaság közel 700 millió forintos veszteséggel zárta a 2000-es évet. A 2001-ben elszenvedett 504 millió forintos adózott veszteség után 2002-ben is csak 34 millió forintos, szerény, de pozitív adózott eredményt ért el.

2000. szeptember 30-a után a Synergon operatív irányítását átvállaló Gyurós Tibor vezényletével kezdődött meg a cég átszervezése, a veszteséges szolgáltatások leépítése és a regionális terjeszkedés. Ennek keretében szerzett többségi részesedést a Synergon a cseh Infinity és horvát Span informatikai cégekben, s a tervek között szerepeltek szlovákiai, lengyelországi és romániai befektetések is. Lakatos Levente, az éppen még friss általános vezérigazgató-helyettes feladata az új beruházások koordinálása és az átszervezések végrehajtása volt. A tragédia után a cég irányítását Czakó Ferenc vezérigazgató-helyettes vette át, aki Gyurós Tibor és Szalóczy Zsolt mellett a társaság harmadik fő tulajdonosa, emellett az Optotrans ágának egyik alapítója, vezetője volt. Hárman a cég részvényeinek mintegy 40 százalékát birtokolják. A részvénytársaság papírjainak 60 százaléka kisrészvényesek között oszlik meg, ennek nagyobb hányada intézményi befektetők kezében van.

Újabb fejlemény 2001. szeptemberében történt, mikor öngyilkos lett az a dunaújvárosi cégvezető, aki ellen szintén nyomozás indult a több milliárd forint értékű fiktív számla ügyében. A dunaújvárosi Technocoop Kft. egyik vezetője akkor vetett véget életének, amikor kihallgatáson kellett volna megjelennie. A hatvanöt éves férfit azzal gyanúsították, hogy 600 millió forint értékű, fiktív számlát vásárolt egy pécsi vállalkozótól. Az üzletember a Synergon-ügy harmadik gyanúsítottja volt.

Az APEH Bűnügyi Igazgatósága az üggyel kapcsolatban számtalan dokumentumot foglalt le a Synergon székházában. Az adónyomozók azokat a szerződéseket keresték, amelyeket a cég a fiktív számlák gyártásával foglalkozó pécsi vállalkozóval kötött. Két és fél óra elteltével az adónyomozók több kötetnyi dokumentummal távoztak. Az APEH gyanúja szerint a szerződések egy részét a Synergon csak azért kötötte meg, hogy az ellenértéket költségként elszámolhassa.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden nyilvánosságra hozott információk szerint a Synergon vezérigazgatói tisztét 2000. szeptember 30-áig betöltő Szalóczy Zsoltot a minap első fokon öt év szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Városi Bíróság. A fellebbezések miatt az ítélet nem jogerős.

A társaság közleménye szerint az ítélet nem befolyásolja a Synergon tevékenységét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés