Connect with us

Hirdetés

technokrata

Matáv, Westel: bizonytalan jövő?

Laptop

Matáv, Westel: bizonytalan jövő?

A Deutsche Telekom elnöksége részleges visszavonulást fontolgat a német telekommunikációs óriás néhány külföldi üzletéből a 2002-es év jelentős negatív eredményei miatt.

A Matáv esetleges eladásáról, valamint a Westel megvásárlásáról szárnyra kapott híresztelésekkel kapcsolatban továbbra sem szivárogtak ki információk a Deutsche Telekomtól (DT), csupán annyit tettek közzé az illetékesek még a hónap elején, hogy augusztus 21-én, a DT féléves eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor mindenre fény derül. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) legújabb értesülései szerint azonban a DT új vezére változtatni akar a vállalat politikáján, s az elnökség részleges visszavonulást fontolgat a német telekommunikációs óriás néhány külföldi üzletéből.

Helmut Sihler (CEO) – pénteki bejelentése szerint – kilátásba helyezett néhány költségredukáló megoldást a vállalatnál, melynek következtében Európa vezető telefontársasága akár eurómilliárdokat is megspórolhat, emellett pedig a 66 milliárdos adósság is csökkenthetővé válik. Az elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjújában leszögezte, hogy míg az első féléves eredmény a „várakozásoknak megfelelő”, addig a 2002-es veszteség jelentős mértékeket ölt. Véleménye szerint annak érdekében, hogy a társaság újra visszanyerje pénzügyi mobilitását egyetlen orvosság van, mégpedig az, hogy az adósságállomány csökkentése mellett drasztikusan kell javítani az eredményen is.

Egy már biztos: a jelenlegi stratégiát át kell tervezni, melynek részeként megvizsgálják, hogy a négy fő egység (vezetékes telefonhálózat, mobiltelefon, rendszerüzletág és Internet) közül melyiket érdemes nemzetközi szinten működtetni. Az amerikai mobilszolgáltató VoiceStream helyzete már kezd konszolidálódni, a Seattle-i társaság második negyedéves vesztesége 296 millió dollárt tett ki, amely az előző év hasonló időszakának 721 milliójával szemben jelentős javulás.

Sihler a fentieken kívül beszámolt az alkalmazotti állomány 22 ezer fős leépítéséről, mely a következő két éven belül kerül végrehajtásra. Mindemellett pedig a marketingköltségeken is jelentős összegeket kíván megspórolni a 72 éves vezető, aki a DT jelenlegi helyzetét – mindent összevetve – „súlyos”-nak minősítette.

Az adósságok felhalmozódása és a részvényárfolyam mélyrepülése miatt a német társaság a múlt hónapban küldte el előző vezetőjét, Ron Sommert, akinek terjeszkedési stratégiája nem volt éppen bevételbarát megoldás.

Hans Ehnert, a Deutsche Telekom szóvivője pénteken az MTI-vel közölte, hogy a frankfurti lap következtetései – mely szerint a Deutsche Telekom új elnöke változtatni akar a vállalat politikáján, s a vezetés részleges visszavonulást fontolgat néhány külföldi üzletből – túlzóak, s a lap összefoglalójában – mint mondta – hamis nyomra tért.

A Deutsche Telekom árfolyama erősödést mutatott a tőzsdén a megbízott vezérigazgató bejelentései után. A Liberty Media közölte, hogy nem zárja ki egy új ajánlat lehetőségét a német telekom óriás kábeltévés érdekeltségeire. Az új ajánlatot várhatóan egy konzorcium részeként teszik, mely várhatóan nem éri majd el a korábban kínált összeget…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés