Connect with us

Hirdetés

technokrata

eDemokrácia Műhely a Szigeten

Laptop

eDemokrácia Műhely a Szigeten

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002. július 31. és augusztus 6. között a Sziget Fesztiválon önálló sátrat üzemeltet, amelynek célja, hogy bemutassa az Internet és a számítástechnika felhasználási lehetőségeit és szerepét az információs társadalom kiépítésében.

Az eDemokrácia Műhely tagjai az eMagyarországgal kapcsolatban számos témát vetnek fel 2002. július 31. és augusztus 6. között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által üzemeltetett sátorban a Sziget Fesztiválon. A témák között szerepelnek az internetes információszabadság és kormányzati átláthatósággal kapcsolatos megállapítások, a hazai eDemokraták helyzete – a civil elkötelezettség, a bizalom és a politikai részvétel információs átalakulása, az Internet-hozzáférési politikában lévő alternatív modellek, valamint az internetes tartalomszabályozás lehetőségei.

Az eDemokrácia Műhely szerint a különböző felvetések azért váltak szükségessé, mert az információs technológia forradalma – a mobiltelefontól az Internetig – új lendületet adhat a demokrácia folyamatának, ám ehhez szükséges a civil társadalom részvétele is. Ennek érdekében az Internet remek lehetőséget ad valamennyi közérdekű információ rendszeres és teljes körű közlésére, ezért az eMagyarország ekormányzati stratégiájának az információszabadság és a kormányzati átláthatóság alapelveire kell épülnie.

Sajnos a fejlett világ számos demokratikus országában hosszú évek óta csökken az állami intézményekbe vetett bizalom, a szavazási hajlandóság. Ugyanakkor növekszik a cinizmus és a demokratikus értékrendszer iránti közöny az állampolgárok körében. Az információs technológiákban sok társadalomtudós a demokrácia intézményrendszerének megmentőjét látja. A Szigeten megrendezésre kerülő egyik előadás alapját képező tanulmány – a World Internet Project magyar adataira építve – erre a kérdésre keresi a választ.

Az alternatív modellekkel kapcsolatos előadások áttekintenek néhány fontosabb nemzetközi modellt, amelyek célja az Internet-hozzáférés elterjesztése állami beavatkozással. Mindehhez egy olyan elméleti keret, tipológia társul, amely megkönnyíti a tájékozódást a sokféleséget mutató hozzáférés-politikák világában. Az ezzel kapcsolatos előadás nyitott kérdése: milyen tapasztalat szűrhető le mindebből a közép-európai régió országai számára?

Az internetes tartalomszabályozás lehetőségeit Bayer Judit jogász fogja elemezni a július 31-én megrendezésre kerülő fórumon. A magyar tartalomszolgáltatók önkéntes belépésen alapuló önszabályozó testületéhez, a Magyar Tartalom-szolgaltatók Egyesületéhez (MTE) hasonló szervezetek létrejöttét az Európai Unió is ösztönzi, de minden szabályozás csak akkor működőképes, ha a szabályokat be is lehet tartatni. Magyarországon a tartalomszabályozás irányába tett állami lépések – az ORTT nemrég publikált kódex-tervezete – sürgetővé teszik e világszerte feltett kérdések megválaszolását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés