Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft Dynamic Systems

Laptop

Microsoft Dynamic Systems

Az újszerű szoftverarchitektúrán alapuló iparági kezdeményezés célja a bonyolult informatikai rendszerek kezelhetőbbé tétele, a költségek csökkentése és a vállalatok üzleti agilitásának fokozása.

[sajtóközlemény] A Microsoft bejelentette Dynamic Systems Initiative (DSI) nevű kezdeményezését, melynek célja, hogy egy olyan szoftverarchitektúra körül egyesítse a hardver- és szoftvergyártókat, valamint a szolgáltatóvállalatokat, amely lehetőséget nyújt a felhasználóknak a hardvereszközök szabványosságában rejlő erő kiaknázására, és egyszerűbbé, automatizálhatóvá és rugalmassá teszi az informatikai rendszerek működtetését. Az ilyen szoftverek olyan újfajta dinamikus rendszerek kialakítását teszik lehetővé, amelyek révén egyszerűbb lesz az üzemeltetés, csökkennek a vállalati adatközpontok költségei, és a vállalkozások jóval szélesebb köre számára válnak elérhetővé az adatközponti kategóriájú szolgáltatások. Az egységesítő hatású szoftverarchitektúra központi eleme a rendszerdefiniáló modell (System Definition Model – SDM). Ez egy olyan „alapszerződés”, amely kiterjed az informatikai ciklus minden elemére, vagyis a fejlesztésre, az üzembe helyezésre és az üzemeltetésre.

A kezdeményezés első gyakorlati elemei a Windows Server 2003 rendszerben jelennek meg. Az architektúra és az SDM támogatása része lesz a Visual Studio fejlesztőeszközök, a Microsoft® kiszolgálói alkalmazások és felügyeleti megoldások következő kiadásának is.

Az adatközpont válsága

Egyre inkább az olcsó, tömegesen gyártott, szabványos hardvereszközök és operációs rendszerek válnak az adatközpontok alapjául. A szoftverek architektúrája és az alkalmazások modellje azonban nem tartotta a lépést a korszerű elosztott rendszerek fejlődési ütemével. Az informatikára fordított összegek 70 százalékát a rendszerek fenntartására és üzemeltetésére fordítják, így az informatikai költségkereteket általában inkább a meglévő funkciókra, mint az új lehetőségek kiaknázására használják fel. Napjaink alkalmazásainak szerkezetében utólagos szempontként szerepel csak az üzemeltetés. A fejlesztőknek nem áll olyan módszer a rendelkezésére, amellyel könnyen leírhatnák alkalmazásaik jellemzőit és az adatközponttal szemben támasztott követelményeit, az informatikai vezetők pedig nem rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel visszacsatolhatnák a fejlesztési folyamatba az informatikai szükségleteket.

Üzemeltetés-központú tervezés: a rendszerdefiniáló modell (SDM)

Az SDM egy naprakész, XML alapú „tervdokumentáció”, amely rögzíti és egységesíti az alkalmazások és az adatközpontok működési követelményeit, szerződésben lefekteti az informatika minden életciklusa (a fejlesztés, az üzembe helyezés és az üzemeltetés) számára a szabályrendszert. Az SDM-et támogató eszközök birtokában az informatikai vezetők képessé válnak az adatközponti szabványok és a fejlesztési szabályok explicit megfogalmazására, így a fejlesztők már az alkalmazások tervezése során is figyelembe vehetik az üzemeltetés követelményeit. Magában az adatközpontban az SDM-et támogató operációs rendszer lehetővé teszi, hogy az informatikusok automatikusan biztosítsák az alkalmazások és az azok alapjául szolgáló erőforrások működésének feltételeit, és ezeket dinamikusan módosítsák a terhelés és az üzleti szükségek változásával párhuzamosan.

A Dynamic Systems kezdeményezés megvalósult elemei

Az 1990-es évek közepén a Microsoft Research összehangolt munkába kezdett a nagyvállalati adatközpontok üzemeltetési problémáinak megoldása érdekében. Ez a szoftverek architektúrájának tökéletesedését eredményezte, amelynek köszönhetően sokkal egyszerűbbé és automatizálhatóbbá vált a skálázható rendszerek kifejlesztése, üzembe helyezése és üzemeltetése. Immár több mint két évvel ezelőtt a Microsoft Research erre a célra szakosodott csoportja átalakult a Windows Server alapját alkotó csoporttá, ahol hozzáláttak a termékfejlesztéshez. A munkájuk első eredményei a Windows Server 2003 formájában jutnak el az ügyfeleinkhez. Az elkövetkező három–öt évben a Microsoft lépésről lépésre újabb technológiai elemeket fog közzétenni, amelyek a vállalat teljes termékválasztékát lefedik majd.

A Windows Server 2003 rendszerben megjelenő szolgáltatások közé az alábbiak tartoznak:
Automated Deployment Services (Automatikus üzembe helyezési szolgáltatás) – új konfiguráló és felügyeleti eszköz
Windows rendszererőforrás-kezelő – a rendszererőforrások dinamikus kezelése
Kötet árnyékmásolata szolgáltatás és Virtuális lemez szolgáltatás – a tárolás virtualizálása
Hálózati terheléselosztás – a bejövő forgalom okozta terhelés dinamikus elosztása
Windows kiszolgálófürtözés – nagy rendelkezésre állást és skálázhatóságot biztosító szolgáltatások
Virtuális kiszolgáló – a konszolidációt és a migrációt szolgáló virtuálisgép-technológia

Az egész iparágat átfogó kezdeményezés

A „Dinamikus rendszer” kezdeményezés egyre inkább az egész iparágat átfogó együttműködéssé növi ki magát, már csatlakozott hozzá többek között a Centrata Inc., a Computer Associates International Inc., a Consera Software Corp., a Dell Computer Corp., az EDS, a HP, az Opsware Inc. és a Think Dynamics Inc. Az SDM modellen alapuló architektúra hatalmas innovációs lehetőségeket teremt a hardvertervezés terén, új képességekkel ruházza fel a fejlesztőeszközöket, sokkal jobban használható felügyeleti megoldások elkészítésére ad módot. A szolgáltatócégek számára lehetővé teszi, hogy jóval gyorsabban jelenhessenek meg a piacon a fejlődés élvonalában járó szolgáltatásokkal. Az SDM, amely már alapjában is a szabványos XML-re épül, egyértelmű és nyílt definíciót tartalmaz, így ügyfeleink és partereink innovatív új termékeket és szolgáltatásokat építhetnek e köré az architektúra köré.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés