Connect with us

Hirdetés

technokrata

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Laptop

CPU: már inkább hűt, mint fűt

Minden eddiginél kevesebbet fogyasztó processzor.

A tajvani Via bejelentette, hogy készen áll legújabb processzorának piacra bocsátására. A lapkát nem az otthoni felhasználók, hanem elsősorban az üzleti élet, az ipari és a kereskedelmi alkalmazások számára fejlesztették; olyan eszközök részére, mint vékonykliensek, csendes asztali számítógépek, IPC-k és set top boxok. Azért ezt a szegmenst célozta meg a távol-keleti vállalat, mert elképesztő képességgel látták el a központi vezérlőegységet: hihetetlenül alacsony fogyasztással rendelkezik, mindössze 1 wattot fogyaszt maximális terhelés mellett.

Ennek megfelelően ultra halk rendszereket lehet kialakítani, hiszen nem hogy aktív (azaz például ventillátoros) hűtést nem igényel a chip, hanem még passzív, hűtőbordás megoldásokra sem nagyon van szükség. Az Eden ULV (ultra low voltage, vagyis ultraalacsony feszültségen üzemel) persze nem is sebességbajnok: a lapkát mindössze 500 MHz-es órajelre készítették fel, ami a mai desktop processzorok működési frekvenciájának nagyjából negyede, hatoda.

Jelenleg a Via több Eden és Eden ULV processzort kínál az alacsony energiafogyasztású alkalmazások számára. 400 MHz-es és 1,5 GHz-es órajel között széles a választék, ezek a példányok 2,5-7,5 watt közötti fogyasztással bírnak. Összehasonlításképp: az energiatakarékosnak mondott Core 2 Duo processzorok nemrég revitalizált, új steppinggel rendelkező példányai is 65-85 wattot fogyasztanak (azaz ennyi a TPD-jük). Vagyis már a korábbi Via lapkák is igen tiszteletreméltó eredményt tudnak felmutatni – hát még ha hozzávesszük, hogy az új, 500 MHz-es példány a desktop szegmensben már elavultnak számító 90 nanométeres gyártási eljárással készül.

Mit érdemes még tudni az Eden ezen típusáról? A Via saját, V4-es, 400 MHz-es rendszersínét használja, illetve nanoBGA2 tokozásban kínálja a vállalat (21×21 mm-es méretekkel rendelkezik). 0,7 voltos magfeszültségen üzemel, 128 KB-nyi első és másodszintű gyorsítótárral látták el. Támogatja az SS3 utasításkészletet, illetve rendelkezik a vállalat saját tulajdonban levő PadLock Security Engine-jével, vagyis így natív módon is képes biztonsági funkciókat betölteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés