Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól szerepeltek a magyarok a rangos programozóversenyen

Laptop

Jól szerepeltek a magyarok a rangos programozóversenyen

Véget ért a világ egyik legnagyobb hagyományokkal bíró programozóverseny Magyarországon megtartott közép-európai fordulója.

Az ACM – ICPC (Association for Computing Machinery – International Collegiate Programming Contest) a világon az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező programozóverseny. Az első megmérettetésre még 1970-ben Texasban került sor, egy helyi egyetem belső rendezvényeként. Idén már 75 ország 1400 egyetemének 3150 csapata kvalifikálta magát a regionális döntőkbe, a döntőbe pedig 75 csapat kerül be a világ minden tájáról. A verseny főszponzora évtizedek óta az IBM.

A hivatalos szabályoknak megfelelően háromfős csapatonként egy számítógép áll rendelkezésre a kézhez kapott 8-10 algoritmikus probléma megoldására. Összesen öt órájuk van, így a bevett taktika általában az „egy versenyző gépen – kettő papíron dolgozik”. A kiértékelés a számítógépes hálózaton keresztül történik, a beküldött megoldásra azonnal jön válasz, nem ritkán a hivatalos hibaüzenetek egyikének formájában. Kérdéseket is szigorúan csak a kiépített hálózaton keresztül lehet feltenni a rendezőknek.

Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezte a MAVE (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete), a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közreműködésével november 20-21-én. Összesen 51 csapat jött el Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország műszaki egyetemeiről.

A magyarországi résztvevők a verseny hazai döntőjéről kerültek ki, amelyet 2004. október 30-án négy helyszínen párhuzamosan rendeztek meg Szeged, Debrecen és az ELTE mellett a BME-n is. Utóbbi helyszín logisztikai központul is szolgált, és a korábbi évekhez hasonlóan a MAVE segítette a lebonyolítást. Minden egyetemről a legjobb három csapat jutott tovább. A versenyekre a feladatokat Marx Dániel (BME) és Horváth Gyula (Szegedi Tudományegyetem) állította össze, a főszervezői teendőket idén is Benedek Balázs (MAVE) vállalta magára. A szükséges szervereket a Hewlett-Packard Magyarország Kft. biztosította.

A közép-európai regionális döntő november 19-én kezdődött a regisztrációval. Másnap reggel Dr. Selényi Endre, a régió igazgatója nyitotta meg a versenyt. Dr. Sallai Gyula, a BME rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd William B. Pautcher, a verseny nemzetközi igazgatójának előadása következett. Végül Marx Dániel, aki feladatok kidolgozásáért felelt, ismertette a szabályokat és a hétvége pontos menetét. Ezután egy egyórás próbaverseny következett, amely során a versenyzők megismerkedtek a termekkel, a számítógépekkel és a kiértékelést végző szoftver rendszerrel.

Vasárnap, november 21-én a verseny pontosan 9:00-kor kezdődött. A csapatok edzői és kísérői külön teremben követhették kivetítőn az aktuális állást. A feladatok megoldására kiszabott öt óra alatt minden csapatnak sikerült legalább egy helyes programot írnia, és voltak, akik a 9 példából 8-cal megbirkóztak. A megmérettetés folyamán végig szendvicsek és üdítők álltak mind a szervezők, mind a versenyzők rendelkezésére. Végül nagyon szoros küzdelemben a Warsaw Falcons csapat diadalmaskodott a Varsói Egyetemről. A második helyet a varsói egyetem másik csapata, a Warsaw Hawks szerezte meg, míg harmadik lett az U.Wroclawski 1, Wroclawból. A szabályok értelmében az első és a harmadik csapat jutott ki a tavasszal megrendezésre kerülő sanghaji világbajnokságra, mivel egy egyetemről csak egyetlen csapat kvalifikálhatja magát. A legjobb magyar csapat az ELTE#2 volt, akik az előkelő 5. helyet szerezték meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés