Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spóroljunk az energiaszámlán „intelligensen”

Smart home

Spóroljunk az energiaszámlán „intelligensen”

A Cisco új energiagazdálkodási eszközeivel jobban átlátható és könnyebben ellenőrizhető az energiafelhasználás.

Az IDC felmérése szerint a fogyasztók teljes energiafelhasználásukat 4–15%-kal csökkentik, ha valós idejű visszajelzést kapnak a fogyasztásról. A Zogby International kutatása szerint a lakosság 74%-a hajlamos változtatni energiafogyasztási szokásain, ha ehhez megkapja a megfelelő technológiai megoldásokat.

A Cisco a nemrégiben bejelentett Connected Grid termékportfoliót kiterjesztve olyan új technológiákat jelentett be, amelyek a lakossági és a vállalati fogyasztók energiafelhasználásának hatékonyabb nyomon követéséhez és szabályozásához nyújtanak segítséget. Ezek egyike az otthoni felhasználásra tervezett HEMS (Home Energy Management Solution, azaz otthoni energiagazdálkodási megoldás), amely egy energiafelügyeleti eszközből (HEC – Home Energy Controller) és egy szolgáltatáscsomagból áll. Ha a szolgáltató elérhetővé teszi ezt a megoldást ügyfelei számára, a fogyasztók jobban átláthatják és könnyebben ellenőrizhetik saját energiafelhasználásukat.

Cisco Home Energy Controller (CGH-100).jpg

A HEMS megoldás középpontjában a Home Energy Controller (CGH-100) elnevezésű asztali kijelző áll. Ennek révén a fogyasztók a korábbi és a pillanatnyi fogyasztási adatokra, illetve a háztartási berendezéseikre vonatkozó információkra alapozva szabályozhatják és ütemezhetik energiafelhasználásukat. A készülék LCD érintőképernyőjén keresztül a fogyasztó áttekintheti és ellenőrzése alatt tarthatja pl. a termosztátokat, az intelligens csatlakozókat a hűtőszekrényeket és vízmelegítőket. A Home Energy Controller koordinálja a különböző otthoni hálózatokat és támogatja az ezek által használt hálózati protokollokat, mint pl. a ZibGee, a WiFi és az ERT (Encoder Receiver Technology).

A megoldással az energiaszolgáltatók kibővíthetik az általuk telepített intelligens fogyasztásmérők kínálta előnyöket, és készülékszintű részletességű energia-felügyeleti és energiagazdálkodási lehetőségeket kínálhatnak a felhasználóknak. A vállalat hostolt Energy Management Services szolgáltatáscsomagjával pedig a szolgáltatók több ezer otthon adatait kezelhetik. A HEC először Észak-Amerikában jelenik meg idén nyáron.

Vállalati felhasználók számára mutatták be az új Cisco Network Building Mediator Manager 6300 eszközt, amely a hálózatba kapcsolt épületek központi felügyeletének lehetőségét kínálja – például nemzetközi nagyvállalatok számára; illetve az új Cisco Network Building Mediator 3.1 platformot, amely lehetőséget teremt heterogén épületautomatizálási rendszerek és protokollok IP-alapú összekapcsolására. Az új megoldás segítségével a vállalatok épületek százait, vagy akár ezreit is felügyelhetik egy központi, vállalati portálon és az IP hálózaton keresztül.

Mindez nemcsak a hatékonyabb üzemeltetés és létesítménygazdálkodás szempontjából előnyös, de a megoldás alkalmazásával csökkenthető az energiafelhasználás is. A berendezések státuszát megjelenítő grafikus oldalak könnyen áttekinthetővé teszik az olyan kritikus fontosságú rendszereket, mint a fűtés, a szellőztetés, a légkondícionálás, és a világítás, egyszerűbben tervezhetővé válnak a megelőző karbantartások.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés