Connect with us

technokrata

Túl a nanotechnológián – UV fénnyel a még jobb LCD tévékért!

Smart home

Túl a nanotechnológián – UV fénnyel a még jobb LCD tévékért!

Mélyfekete árnyalatok, magasabb energiahatékonyság, alacsonyabb válaszidő.

A Sharp kifejlesztette az UV2A névre keresztelt fényszabályzó technológiát LCD panelek számára. Az UV2A technológia képes a folyadékkristályok precíz átrendezésére egy, a korábbinál egyszerűbb szerkezetű LCD panelen belül. Az ASV (Advanced Super View) technológia, amit a vállalat eddig alkalmazott, nagyfelbontású képeket biztosít az LCD televíziók számára azáltal, hogy pontosan irányítja a folyadékkristály molekulák mozgását egy komplex LCD panel szerkezeten belül. A tévék új generációjának azonban olyan teljesítményt kell produkálniuk a képfelbontás és az energiahatékonyság terén, amelyhez nem elegendő pusztán a korábbi fejlesztések kibővítése, hanem új irányra, további innovációra van szükség magában az LCD technológiában is.

Ezért a Sharp egy különleges anyagot kezd alkalmazni, amely reagál az UV (ultraviola) sugárzásra. Ennek felhasználásával a cég kifejlesztette az UV2A elnevezésű fényszabályzó technológiát az LCD panelek irányító filmjéhez. Az UV sugárzás irányának megfelelően igen pontosan képes vezérelni a folyadékkristály molekulák elrendezését. Ez a megoldás akár „piko-technológiának” is nevezhető, mivel a folyadékkristály molekulák dőlésszögének beállítását illetően túlmegy a nanotechnológián, hiszen pikométerekben mérhető pontossággal mozgatja a mindössze kb. két nanométeres méretű molekulákat.

Amellett, hogy a különlegesen mélyfekete árnyalatok megjelenítése érdekében az új technológia meggátolja a háttérvilágítás fényének átszivárgását a panelen, lehetővé teszi a háttérvilágítás hatékonyabb kihasználását a nagyobb nyílásoknak köszönhetően, ezáltal a tiszta, élénk színek megjelenítése közben energia takarítható meg. A Sharp UV2A technológiája alapot szolgáltat a nagyfelbontású 4000×2000 képpontos képernyőkhöz illetve a háromdimenziós tévéhez, amelyek várhatóan a televíziózás következő generációját alkotják majd.

A Sharp az új Sakai és a Kameyama 2 LCD üzemekben gyártott folyadékkristályos panelekben kezdi majd alkalmazni ezt az új technológiát.

Az UV2A fényszabályzó technológiát alkalmazó LCD panelek fő jellemzői
– magas, 5000:1 kontrasztarány a különösen mély fekete árnyalatok megjelenítéséhez (a kontrasztarány 60 százalékkal magasabb mint a hagyományos panelek esetében)
– magas optikai hatékonyság a kiemelkedő energiahatékonyság érdekében (a nyílások mértéke 20 százalékkal nagyobb mint a hagyományos panelek esetében)
– gyors válaszidő, amely ideális a 3D televíziókhoz (a hagyományos panelek sebességének a duplája)
– hatékonyabb termelés a panelszerkezet egyszerűsödésének köszönhetőenSzólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd