Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan érdemes beosztani az időt az érettségin?

érettségi időbeosztás Rubicon Történelem Mesterkurzus

LifeStyle

Hogyan érdemes beosztani az időt az érettségin?

Hogyan érdemes beosztani az időt az érettségin?

Az érettségi előtt mindenki izgul, stresszel, sokan pedig azon aggódnak, hogyan fognak a feladatsor végére érni. Az idő ilyenkor hiper gyorsan telik, már azzal eltelik 5-10 perc, hogy azon aggódunk, nem fogunk végezni. Pedig az időbeosztás legalább annyira fontos a felkészülésnél, mint az, hogy mennyit tudunk az adott témáról. Szerencsére vannak praktikák, amik segítségével azért jóval könnyebb dolgunk lehet.

Az alábbiakban azzal kapcsolatban adunk tippeket, hogyan érdemes beosztani az időt az érettségin, hogy biztosan jól teljesítsünk.

Mennyi idő áll rendelkezésre?

A középszintű érettségi feladatsorát 180 perc alatt kell megoldani, a rendelkezésre álló időt pedig saját magunk oszthatjuk fel, tehát nem szükséges sorban haladni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus arra is felkészít, hogy a szóbelin se érjen meglepetés. Szakemberek szerint azonban az idő általánosságban véve elegendő szokott lenni a diákok számára, hiszen a próbaérettségin már látszik, hogy kire kell jobban figyelni. Nagyon kevés olyan fiatal van, aki végigírja a három vagy négy órát.

Hozzá kell tenni, hogy emelt szinten két időkorlát van megadva. Az első feladatrész esetében 100 perc, míg a második esetében 140 perc áll a diákok rendelkezésére. Összesen 240 perc alatt kell megoldani az emelt szintű történelem érettségi írásbeli feladatsorát. Ez sokszor kevésnek tűnhet, de ahogy az imént írtuk, nem szokott belőle probléma lenni.

Mi a javasolt időbeosztás?

Középszinten úgy érdemes kalkulálni, hogy 60 percet hagyjunk a teszt megoldására és nagyjából 120 percet az esszére. Nem érdemes egy óránál tovább időzni a teszten, hiszen ezzel sokkal rosszabbul is kijöhetünk, mintha nem végeztünk volna. A tapasztalatok szerint, aki korábban befejezi az esszét, az nyugodtan vissza tud térni a tesztekre, amik amúgy is kevesebb pontot érnek, mint a kifejtős feladatok.

Az írásbelin időrendben vannak a feladatok, tehát a legelején az ókorral kapcsolatos feladatokat találhatjuk, a végén pedig rendszerint a Rákosi- és a Kádár-korszakkal találkozhatunk. Minden esetben érdemes azokkal a témákkal kezdeni, amelyek jobban mennek, onnan pedig haladhatunk a nehezebbek felé. Így már egy kis sikerélményünk lesz, nagyobb az esélye, hogy a végére tudunk érni.

Kell-e tervet vagy piszkozatot írni?

Felmerülhet a kérdés, hogy a szóbelihez hasonlóan itt is szükség van-e piszkozat készítésére. Főképp középszinten van idő arra, hogy mindegyik esszéhez külön jegyzetet készítsünk, amiből aztán könnyebb kidolgozni a felépítést. Fontos, hogy nem mehetünk túl a feladaton, tehát van egy maximális mennyiség, amit írhatunk az adott témáról. Ha minden fontos információt bele akarunk foglalni, akkor okosan kell megoldani a feladatot. Előfordulhat ugyanis, hogy a végére nem jut hely a téma teljes kifejtésére.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés