Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túl sok európai süketül meg

Smart home

Túl sok európai süketül meg

Járványszerűen terjed a korai halláskárosodás a 21-ik században. Emiatt az egész kontinensre kiterjedő szabályozást kaphatnak a hordozható MP3 lejátszók.

A hét elején jelentette be az Európai Bizottság azon tervét, miszerint a hordozható médialejátszók és zenelejátszási funkcióval rendelkező mobiltelefonok kapjanak rögzített alapértelmezés szerinti hangerőt. Mindez nem jelenti a felhasználó korlátozását: az EB szerint a zenerajongó a globálisan meghúzott határ fölé is növelheti a hangerőt, ám ennek egészségkárosító voltáról a rendelet révén immár felelősségének teljes tudatában dönthet.

„Kis változtatásokat hoznak csak a lejátszóba ezek a standardok, így a normális használat biztonságos lesz [a hallásunk szempontjából]. Ha a felhasználó úgy dönt, felülbírálja az alapértelmezett beállításokat, megteheti, de egyértelmű figyelmeztetést kap arról, milyen kockázatoknak teszi ki magát.” – nyilatkozta az EB bejelentése kapcsán Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos.

Napjaink EU szabályai nem határoznak meg maximális hangerősség-határt, és a hangerőszintek speciális feliratozását sem követelik meg. Nem hagyja azonban magára teljesen a fogyasztókat ebben a kérdésben az Unió: a hatályos rendelkezések szerint a szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó vállalatoknak kötelező a hosszan tartó magas hangerő hatásainak egészségügyi veszélyeire felhívó figyelmeztetést csomagolni a készülékek dobozaiba.

Ez változik meg a tervek szerint azzal, hogy minden érintett terméket olyan alapbeállításokkal kell forgalomba hozni, amelyek még nem okoznak halláskárosodást, akkor sem, ha a felhasználó huzamosabb ideig használja őket. Pontos technikai leírást nem írt elő az EB, mindössze két értéket adott meg. Eszerint biztonságos felhasználásnak a 80 dB hangerő felel meg, heti maximum 40 órában, illetve 89 dB heti mindösszesen 5 órában.* A javaslat nem tér ki arra, hogy miként történjen a felhasználó informálása – annak eldöntését az iparra bízza. Például a címkével ellátott készülékek formájában, de az arra képes eszközök kijelzőjén digitális információként is megjelenhet a figyelmeztetés, amennyiben a meghatározott hangerő-határokon túlmenő zenehallgatás történik.

A szabályzás nem törvényi erejű, de ha az EB elfogadja a tervezetet és közzéteszi azt az Európai Unió Hivatalos Közlönyében, akkor de facto ipari szabvánnyá válik. A standardoknak eleget tevő termékek biztonságos minősítést kapnak, míg az ettől eltérő termékek gyártói költséges tesztelésnek lesznek kénytelenek kitenni készülékeiket.

*A hangerő változása nem lineáris, hanem logaritmikus. Emiatt minden 10 decibel emelkedés a hang intenzitásának tízszeres növekedését, az észlelt hangerő kétszeres növekedését jelenti.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés