Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túl a nanotechnológián – UV fénnyel a még jobb LCD tévékért!

Smart home

Túl a nanotechnológián – UV fénnyel a még jobb LCD tévékért!

Mélyfekete árnyalatok, magasabb energiahatékonyság, alacsonyabb válaszidő.

A Sharp kifejlesztette az UV2A névre keresztelt fényszabályzó technológiát LCD panelek számára. Az UV2A technológia képes a folyadékkristályok precíz átrendezésére egy, a korábbinál egyszerűbb szerkezetű LCD panelen belül. Az ASV (Advanced Super View) technológia, amit a vállalat eddig alkalmazott, nagyfelbontású képeket biztosít az LCD televíziók számára azáltal, hogy pontosan irányítja a folyadékkristály molekulák mozgását egy komplex LCD panel szerkezeten belül. A tévék új generációjának azonban olyan teljesítményt kell produkálniuk a képfelbontás és az energiahatékonyság terén, amelyhez nem elegendő pusztán a korábbi fejlesztések kibővítése, hanem új irányra, további innovációra van szükség magában az LCD technológiában is.

Ezért a Sharp egy különleges anyagot kezd alkalmazni, amely reagál az UV (ultraviola) sugárzásra. Ennek felhasználásával a cég kifejlesztette az UV2A elnevezésű fényszabályzó technológiát az LCD panelek irányító filmjéhez. Az UV sugárzás irányának megfelelően igen pontosan képes vezérelni a folyadékkristály molekulák elrendezését. Ez a megoldás akár „piko-technológiának” is nevezhető, mivel a folyadékkristály molekulák dőlésszögének beállítását illetően túlmegy a nanotechnológián, hiszen pikométerekben mérhető pontossággal mozgatja a mindössze kb. két nanométeres méretű molekulákat.

Amellett, hogy a különlegesen mélyfekete árnyalatok megjelenítése érdekében az új technológia meggátolja a háttérvilágítás fényének átszivárgását a panelen, lehetővé teszi a háttérvilágítás hatékonyabb kihasználását a nagyobb nyílásoknak köszönhetően, ezáltal a tiszta, élénk színek megjelenítése közben energia takarítható meg. A Sharp UV2A technológiája alapot szolgáltat a nagyfelbontású 4000×2000 képpontos képernyőkhöz illetve a háromdimenziós tévéhez, amelyek várhatóan a televíziózás következő generációját alkotják majd.

A Sharp az új Sakai és a Kameyama 2 LCD üzemekben gyártott folyadékkristályos panelekben kezdi majd alkalmazni ezt az új technológiát.

Az UV2A fényszabályzó technológiát alkalmazó LCD panelek fő jellemzői
– magas, 5000:1 kontrasztarány a különösen mély fekete árnyalatok megjelenítéséhez (a kontrasztarány 60 százalékkal magasabb mint a hagyományos panelek esetében)
– magas optikai hatékonyság a kiemelkedő energiahatékonyság érdekében (a nyílások mértéke 20 százalékkal nagyobb mint a hagyományos panelek esetében)
– gyors válaszidő, amely ideális a 3D televíziókhoz (a hagyományos panelek sebességének a duplája)
– hatékonyabb termelés a panelszerkezet egyszerűsödésének köszönhetően



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés