Connect with us

technokrata

Bolygónk mesterséges bőrt kap

Smart home

Bolygónk mesterséges bőrt kap

Valós idejű képhez juthatunk a Föld klímaváltozásának hatásairól.

A NASA és a Cisco bejelentette, hogy közösen fejleszti ki a Planetary Skin nevű, a bolygónk egész felszínét lefedő hálózatot, amely a világ számos pontján mért környezeti adatok összegyűjtését, rendszerezését és statisztikai elemzését szolgálja. Az online együttműködésen alapuló platform egységes keretrendszert biztosít a különböző műholdas, légi, tengeri és szárazföldi érzékelőkből érkező adatok begyűjtéséhez és elemzéséhez. A mérési eredményeket közel valós időben közzéteszik egyrészt a nyilvánosság, másrészt az érdekelt kormányzati szervek és vállalatok számára, hogy a környezeti adatok értékelésével, ellenőrzésével és összefüggéseik elemzésével időben észlelhetővé váljanak a globális éghajlatváltozás hatásai.

Első lépésben több kísérleti projektet indítanak útjára, ilyen például a „Rainforest Skin”, amely a világ esőerdőinek állapotát figyeli. A mintarendszer a jövő év során készül el, és fontos mérföldkő lesz az átfogó érzékelőhálózat informatikai integrálásában. Emellett a kutatók azt is vizsgálják majd, hogyan lehet jól áttekinthető és hasznosítható információkat nyújtani az esőerdők által megkötött széndioxid mennyiség változásairól. Számos tudós hangsúlyozza, hogy az esőerdők irtásának hatására egyre több széndioxid kerül a légkörbe, és ennek többségét nem köti meg újra a növényzet. Ez jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A NASA percről percre folyamatos mérési adatokkal szolgál bolygónk egészéről az űrbe telepített, légi, illetve szárazföldi helyszíni műszereivel. Szomorú tény, hogy az amerikai űrkutatási hivatal egymaga többet fektetett az otthonunkul szolgáló bolygó megfigyelésébe és a klímaváltozás kutatásába, mint valamennyi nemzet együttesen.

A Cisco a hálózati technológiák terén szerzett tudásával és megoldásaival járul hozzá a közös vállalkozáshoz. A cég globális stratégiai tanácsadó részlege, a Cisco Internet Business Solutions Group (Cisco IBSG) szakértői a kísérleti projektek során komplex adatelemzést és adatmodellezést végeznek, és az új generációs internetes protokollra épülő architektúrák alkalmazásával hozzájárulnak a bolygónk teljes felszínét átszövő érzékelőhálózat, a Planetary Skin megtervezéséhez és fokozatos kiépítéséhez. A végleges rendszer több millió résztvevőhöz juttatja majd el az adatokat.

A program keretében a Cisco más partnerekkel is együttműködik, mint például az ENSZ-szel, több nemzetközi fejlesztési bankkal, vállalatokkal, nemzetközi szervezetekkel, egyetemekkel, kutatóműhelyekkel, civil szervezetekkel és alapítványokkal. A Planetary Skin kezdeményezés résztvevői ismereteiket, tapasztalatukat, eszközeiket és technológiájukat adják egy olyan döntéstámogató információs rendszer kifejlesztéséhez, amely lehetővé teszi a természeti kincsekkel (biomassza, víz, földterület, energiaforrások) való racionális gazdálkodást; felmérhetővé teszi a klímaváltozással járó kockázatokat (pl. tengerszint-emelkedés, tartós szárazság, járványok); illetve hozzájárulhat új környezetcentrikus piaci szegmensek kialakításához (széndioxid-kvóták, vízgazdálkodás, biodiverzitás alapú erőforrás-elosztás).Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle