Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folyadékhűtés – egészen máshol!

Smart home

Folyadékhűtés – egészen máshol!

A technológia ugyanaz…

Aki érdeklődik a számítógépek iránt, nem egyszer találkozhatott a folyadékhűtés fogalmával, illetve annak minden előnyével és hátrányával. Lényege, hogy bizonyos folyadékoknak – így a víznek is – jobb a hővezető képessége, mint a levegőnek, ezért sem meglepő, hogy alkalmazása egyre nagyobb figyelmet kap. Népszerűségének egyelőre magas ára, és kockázati tényezői vetnek gátat, hiszen a víz és az elektronika frigyéből nem mindig születnek jó dolgok.

A folyadékhűtés működési elve azonos az autókban használt rendszerekhez, azaz egy vízzel teli csőrendszer veszi át a hőt a melegedő alkatrészektől, majd ezt egy nagyobb felületen adja át a levegőnek.

Ugyanezt a módszert alkalmazták a Cool Shirt megalkotó is: a gépjárművek, illetve a számítógépek vízhűtéses rendszereiből kiindulva megalkották a vízhűtéses ruházatot, mely lehetővé teszi az autó légkondicionáló használatának mellőzését, csökkentve a fogyasztást, illetve a károsanyag kibocsátást.

A Cool Shirt anyagába ágyazott csőrendszerén keresztül hűtött vizet keringet, melyet egy hordozható hűtőegység szolgáltat. Bizonyos verziókat úgy fejlesztettek ki, hogy hűtött levegőt szállítsanak a pilóta sisakjába, fokozva ezzel egy autóversenyző teljesítményét. A hétköznapi változat ára 300 dollár.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés