Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kell-e dolgoznia egy nőnek?

Smart home

Kell-e dolgoznia egy nőnek?

A dolgozó anyák nem akarják feladni a munkájukat, inkább a munka és a magánélet egyensúlyára törekednek.

Az Accenture legújabb kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a dolgozó anyák döntő többsége – ha meg tudná oldani – nem adná fel a munkáját, és többségük úgy érzi, hogy mindig vagy majdnem mindig rendben van az egyensúly a munkájuk és a magánéletük között.

Egy több mint 700 – középső és felső vezetői posztokon – dolgozó anya részvételével készült online felmérés során a megkérdezettek közel 90%-a nyilatkozott úgy, hogy ha probléma nélkül meg tudná oldani, akkor teljes, rész- vagy rugalmas munkaidőben dolgozna (a válaszadók 31%, 26%, illetve 33%-a). Mindössze 11% felelte azt, hogy egyáltalán nem dolgozna. (Az Egyesült Államokban kezdeményezett online felmérés 700 – középső és felső vezetői pozícióban – dolgozó anya részvételével készült 2007 szeptemberében.)

Ezen túl mintegy háromnegyedük (74%) érzi úgy, hogy mindig vagy majdnem mindig rendben van a munka és a magánélet egyensúlya, és tíz válaszadóból mintegy hét (69%) véli úgy, hogy a nők mindkét fronton helyt tudnak állni.

„A vezető munkaadók innovatív programokat kínálnak, melyek lehetővé teszik, hogy a munkavállalók egészségesebb egyensúlyt teremtsenek az otthoni és a munkahelyi feladataik között” – közölte Jill Smart, az Accenture HR részlegének vezetője. „Ezek a vállalatok tisztában vannak vele, hogy ahhoz, hogy megfeleljenek a jelenlegi munkaerő-piaci igényeknek és elvárásoknak, különböző alternatívákat kell kínálniuk munkavállalóik számára, pályájuk teljes ciklusa alatt, úgy, hogy új megoldásokat biztosítanak számukra életük különböző szakaszaiban.”

A válaszadók megítélése szerint a leggyakrabban felkínált opciók a rugalmas és a részmunkaidő, valamint a módosított munkahét (a megkérdezettek 61%, 51%, illetve 44%-a említette ezen lehetőségek valamelyikét). Ugyanakkor csupán 37% számolt be arról, hogy a munkahelyük biztosítja számukra a távmunka lehetőségét, holott ez a megoldás örvend a legnagyobb népszerűségnek (50%) mindazok körében, akik számára nem elérhető ez a foglalkoztatási mód.

A megkérdezettek által felsorolt további preferált megoldások, melyeket a munkaadójuk nem biztosít számukra a rugalmas munkaidő, a munkaadó által nyújtott igénybe vehető gyermekfelügyelet és a módosított munkahét (a válaszadók 47%, 44%, illetve 40%-a említette a ezen opciók valamelyikét).

A felmérésből kiderül továbbá, hogy:

  • A megkérdezettek túlnyomó többsége (85%) úgy érzi, hogy a munkaadója megértően viszonyul a gyermek elhelyezésével kapcsolatos nehézségeihez. A dolgozó anyák ugyanakkor a múlt év során három alkalommal is hiányoztak a munkahelyükről a gyermekre hivatkozva.
  • Gyermeke felügyeletét a legtöbb dolgozó anya házastársára vagy élettársára bízza (65%). 58% a rokonok, 32% pedig a barátok és/vagy szomszédok segítségét veszi igénybe, míg 14% egyéb megoldásokat választ (bölcsőde, napközi, babysitter, stb.).
  • A dolgozó anyáknak alig több mint fele (54%) él csupán a munkahely által felkínált alternatívákkal olyan sűrűn, mint amennyire szüksége lenne rá.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés