Connect with us

Hirdetés

technokrata

Válságban a processzoripar? Kifulladóban a Moore-törvény

Laptop

Válságban a processzoripar? Kifulladóban a Moore-törvény

Maga a szabályt felállító tervezőmérnök nyilatkozott így.

A magyar származású Gróf Andrással (Andy Groove) együtt céget alapító Gordon Moore egyik, processzorokat illető kijelentése gyakorlatilag szentírássá vált a számítástechnika világában. Az 1965-ben publikált tézis szerint minden 18-24 hónapban felére csökkent a chipekben alkalmazott tranzisztorok mérete, aminek eredményeként a lapka teljesítménye ezen időszak alatt megduplázódhat, vagy az előállítási költsége felére csökkenhet. Az Intel szakembere előtti tisztelgésből csak Moore-törvénynek hívott megállapítás azonban már nem sokáig maradhat fenn.

Ezt maga Gordon Moore jelentette ki, a nemrég tartott Intel Developer Forumon. Az egykori fejlesztőmérnök szerint maximum 10-15 évig tartható még életben a törvény, ezután azonban megáll a processzorméret-csökkenés, vagy legalábbis ezt a tempót nem fogja tudni tovább tartani. Ennek elsősorban fizikai korlátja van: egy tranzisztor jelenlegi ismereteink szerint legalább egy atomból kell, hogy álljon. Ennek a korlátnak az átlépése pedig napjainkban nem tűnik valószínűnek – igaz, már nem először keltik a Moore-törvény „halálhírét”, és még mindig érvényben van.

Az Intel alapítója szerint általában 2-3 generációval előrébb látszik mindig ez a megdönthetetlen határ; csakúgy mint most. Moore egy interjúban hangot adott csodálatának, hogy a technológiák fejlődése hogyan cáfolt rá újra és újra a fejlődés végét hirdető előrejelzéseknek. Vagyis azért nem tartja lehetetlennek, hogy a róla elnevezett alapelv fennmaradhat 2020 után is.

Jelenleg a legelterjedtebb Intel lapkák 65 nanométeres gyártási eljárással készülnek – ekkora csíkszélességgel bír ugyanis a most kapható Core 2-es lapkák vezetősávja (és már ez is csupán 5 molekula vastag anyagok alkalmazását jelenti). A vállalat ugyanakkor éppen a küszöbén áll a 45 nanométeres gyártási eljárás bevezetésének: a Penryn magos processzorok már ezzel a tovább csökkentett csíkszélességgel kerülnek forgalomba. Igaz, ehhez meg kellett változtatni az alkalmazott anyagokat – az egyre komolyabb problémát okozó szivárgási áram csökkentése érdekében hafniumot alkalmazott a chipfejlesztő óriás.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés