Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kettőt fizet, egyet vihet – mégis veszik

Laptop

Kettőt fizet, egyet vihet – mégis veszik

Miért kelendő a dupla árú notebook?

Az időközben közel 200 dolláros költségűre drágult XO laptop, vagyis a Nicholas Negroponte nevéhez köthető One Laptop Per Child (OLPC) projekt digitálisan elmaradt régiókat felzárkóztató programjának mobil eszköze eddig ritkán látott értékesítési formát próbál a gyakorlatba ültetni. Ismeretes, hogy a környezeti hatásoknak ellenálló, akár kurblival is tölthető, Linuxot futtató noteszgép alacsony ára miatt még a fejlődő országok kormányainak számára is kifizethető befektetés. Lenne, ha időközben nem nőttek volna duplára az előállítási költségek – ezért az OLPC projekt vezetői most a fejlett országoknak kínálják fel a vásárlás lehetőségét.

Természetesen nem arról van szó, hogy a felhalmozott készleteket, lesz, ami lesz, megpróbálják eladni – eddig még nem állítottak elő százezres mennyiségben a XO laptopokból. A 400 dolláros árú hordozható számítógép tulajdonképpen két masina megvételét jelenti, amiből az egyiket azonban nem kapja meg az USA-ban vagy Kanadában élő tulajdonos: a kifizetett második laptopot a projekt továbbítja az erre rászoruló régiók gyerekei számára. A karácsony így duplán öröm lesz: egyrészt akkorra kerülhet fa alá a notebook, másrészt a vásárló jutalma a tudat, hogy segített egy nála, a gyerekeinél sokkal rosszabb helyzetben levő fiatalkorú számára, hogy beléphessen ő is a 21. századba.

Mindössze két hétig fut a program az észak-amerikai kontinensen: november 12-e és 26-a között fogad el megrendeléseket az OLPC. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora érdeklődés lesz erre a konstrukcióra, mivel a fejlett világban 400 dollárért már alapszintű, száz százalékig PC-s elemekből összeállított hordozható számítógép is vásárolható, ami nem pompázik rikító zöld színekben, nincsen lebutítva a kijelzője, nem tartozik hozzá kurbli – hiszen bőven rendelkezésre áll az áram mindenhol.

Jobb adni, mint kapni
A „Give 1 Get 1” kezdeményezés tehát elsősorban az adakozásról szól. „Arra irányul az egész, hogy a dolgok mozgásba lendüljenek.” – nyilatkozta Negroponte. Amennyiben például elérik a 40 millió dolláros összeget a támogatások, akkor ez 100 ezer laptop finanszírozását jelenti (a másik százezer, vevőre találó mellett, természetesen). Ezeket a készülékeket pedig már csak szállítási költség terheli, és gyakorlatilag a világon bárhol a szegényebb gyerekek kezébe adhatók. Egy ilyen felállás esetén a szervezet, közölte az MIT tudósa, valószínűleg 5 ezer masinát ajándékoz 20 országnak, hogy kipróbálhassák, és az érdeklődő kormányok első kézből tapasztalhassák meg a kis készülék előnyeit.

Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy az OLPC túlságosan is ambiciózus terveket dédelgetett az eladni kívánt mennyiséget illetően. Negroponte tavaly arról számolt be, hogy Brazília és Nigéria is bejelentette már igényét 1-1 millió példányra, ám ezek a rendelések most, hogy beindulhat a tömegtermelés, mégsem váltak tényleges megállapodássá. Ugyanakkor kisebb tételekben már vannak vevők: Peru például 250 ezer példányt fog jövőre megvásárolni. Olaszország pedig, egy szponzorációs program keretei között egykori gyarmata, Etiópia számára vesz 50 ezret a XO laptopokból. Szó sincsen tehát kudarcról, inkább csak nehezebben indul be a projekt, mint remélték.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés