Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nem remegett meg a térde az Apple-nek

qualcomm

E-gazdaság

Nem remegett meg a térde az Apple-nek

Nem remegett meg a térde az Apple-nek

Pedig a Qualcomm elég nagyot durrantott

Tévedett, aki arra számított, hogy a Qualcomm majd gyorsan reagál az Apple M1-es processzorának sikerére. Az amerikai chipgyártó ugyan válaszolni készül, de ezt cseppet sem sietné el.

Az Apple már jó ideje saját lapkakészlettel látja el az iPhone-okat és az iPadeket, és még ha ezek jobbak is a Qualcomm azonos generációhoz tartozó áramköreinél, az Apple zárt világa miatt nem jelentenek közvetlen fenyegetést a San Diego-i chipgyártóra, és elsősorban azért, mert rengeteg androidos eszközbe kerülnek ezek a lapkák. A számítógépekben dolgozó M sorozat viszont már jóval több felhasználó asztalán bizonyít (ilyen lapkakészlet kerül a legújabb MacBook Prókba MacBook Airekbe, iMacekbe és Mac mini asztali komputerekbe), így az ilyen lapkák már fejfájást okozhatnak a Qualcommnak.

Ezen a területen – mutat rá a SlashGear – olyan aspiránsokat villant a Qualcomm, mint a Snapdragon 8cx sorozat vagy az ezen alapuló Microsoft SQ2, de ezek mindegyikének vannak teljesítménybeli problémái a nehézsúlyú Windowst futtató gépeken.

A Qualcomm persze nem adja fel, de egyelőre nem is nagyon akarja megelőzni az Apple-t, legalábbis ez következik a cég 2021-es befektetői napján történő megnyilvánulásából. Itt James Thompson, a Qualcomm technológiai vezérigazgató-helyettese vázolta fel az új chipekkel kapcsolatos terveket. Állítólag meglehetősen homályos dátumot említett az Apple M1-gyel versenyző, windowsos gépekbe kerülő lapkákról – tulajdonképpen csak 2023-at említve.

A chipeket egy 2019-ben alapított startup, a Nuvia tervezi. Ezt a vállalatot három, korábban az Apple A sorozatú chipjein dolgozó szakember alapította, és a Qualcomm januárban vásárolta fel egy 1,4 milliárd dolláros akvizíció keretében.

Minthogy a gyártók nagyjából kilenc hónappal az új chipkészlet bevezetése előtt kapnak mintákat tesztelésre, egyelőre azt sem tudni, hogy ez már jövőre megtörténik-e avagy átcsúszik 2023-ra. Vannak, akik aggodalmasnak tartják ezt az ütemtervet, arra hivatkozva, hogy nagy az esélye annak, hogy az Apple közben kijön a továbbfejlesztett M2 lapkával, még inkább növelve a szakadékot közte és a Qualcomm között.

Forrás: HVG

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés