Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb DVD formátum – eldönti vagy kiszélesíti a szabványharcot?

Laptop

Újabb DVD formátum – eldönti vagy kiszélesíti a szabványharcot?

Változatlan minőség mellett olcsóbb.

Optikai lemezekhez fejleszt jelfeldolgozó technológiát a Doug Carson & Associates (DCA) – a cég a hét elején jelentette be, hogy Sonopress társával együtt egy olyan új optikai korongot hozott létre, mely lehetővé teszi a nagyfelbontású (high definition, HD) videotartalmak rögzítését, jelentősen alacsonyabb előállítási költség mellett, mint amivel a HD DVD rendelkezik. Az érdekes elnevezésű 3x DVD-ROM lemezek azonban nem kék, hanem a régi, vörös lézeres írási eljárást támogatják – emiatt nagyban hasonlítanak a jelenlegi DVD-kre. Legnagyobb különbség a régi formátumhoz képest, hogy az UDF 2.5-ös file-formátumot használják, illetve az AVC vagy VC-1 kodekeket. És van még egy trükk – minden lemezen megtalálható egy kis konfigurációs információ, amivel a korong eléri, hogy a HD DVD lejátszó a hagyományoshoz képest háromszor nagyobb sebességen pörgesse a lemezt, biztosítandó a folyamatos videolejátszást.

A hagyományos, egyrétegű DVD-k NTSC szabvány szerint 720×480 pixeles, a PAL standard szerint 720×576 pixeles felbontású filmeket tartalmaznak. A kéklézeres optikai média maximális felbontása 1920×1080 pixel, progresszív feldolgozása miatt ezt az 1080p jelöléssel szokták ellátni. A Blu-ray és a HD DVD természetesen hangzás tekintetében sem fukarkodik: DTS és Dolby Digital Plus szabványokat egyaránt támogat. A 3x DVD-ROM lemezek a kéklézeres minőséget kínálják – kis kompromisszum árán. Egy ilyen felbontású videóból ugyanis mindössze 1 óra 20 percnyi fér fel a korongra (AVC kodekkel, 8 Mb/s-os minőség mellett), úgy, hogy minden más, interaktív funkciót le kell hagyni róla.

A 3x DVD-ROM azt a piaci rést töltheti be, amelyik a HD-s tartalmakat minden kiegészítőjükkel kínáló szegmens és a DVD-k piaca között húzódik. Persze ez attól is függ, hogy a tartalomtulajdonosok kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel, és a lemezre felférő filmeket olcsóbban adják-e, mint például a HD DVD-n megjelenőket.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés