Connect with us

Hirdetés

technokrata

Duplájára gyorsuló merevlemezek

Laptop

Duplájára gyorsuló merevlemezek

A Seagate rekordtempóval pörgeti az adattároló korongokat.

2,5 colos, tehát elsősorban a mobil számítógépekbe szánt kategóriában indulnak a sebességbajnoki címért azok a Seagate winchesterek, melyeket a minap jelentett be a gyártó. Érdekességük, hogy a bennük levő adattároló lemezek percenként 15 ezer fordulatot tesznek meg, ami azt jelenti, hogy a tipikusan alkalmazott 7200 RPM-hez képest (több mint) duplájára, az eddigi csúcstartó 10000 RPM-hez viszonyítva másfélszeresére nőtt ez a sebesség.

A Savvio 15K család a Seagate azon erőfeszítését szimbolizálja, mely révén a szerverpiacon használt számítógépek 3,5 colos winchestereit kisebb fizikai méretűekre szeretné cserélni a gyártó. Az egyre zsugorodó méretekhez (gondoljunk csak a penge, avagy blade szerverekre!) eddig szinte minden hardverösszetevő igazodott, ideje lenne tehát a merevlemezeket is apróbbra cserélni. Mindamellett nemcsak a kompaktabb kialakítás jelent előnyt, hanem az alacsonyabb energiaigény is. A Seagate közlése szerint az ugyanilyen paraméterekkel bíró, ám 3,5 colos méretű winchesterek durván 30 százalékkal fogyasztanak többet a most bejelentett modellekhez képest.

A fentiekből következően a Savvio modellek valószínűleg csak az extrém kategóriába tartozó noteszgépekben jelennek majd meg, elsődleges célpontjuk a szerverpiac (lesz). Ezt bizonyítja az is, hogy ezek a háttértárak soros csatolású SCSI (SAS) kialakítással bírnak; olyan csatolófelülettel, melyet tipikusan a szerverszámítógépekben szoktak alkalmazni.

Egyelőre nem ismert a kis winchesterek ára. Az biztos csupán, hogy mostani megjelenésük is már komoly késést jelent: a Hewlett-Packard korábban 2005 végére datálta a 2,5 colos kategóriában a 15K-s RPM-mel bíró modellek debütálását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés