Connect with us

technokrata

A világ első intelligens, mikrochipes cipője az adidas-tól

Laptop

A világ első intelligens, mikrochipes cipője az adidas-tól

Az adidas mérnökei hároméves fejlesztőmunka után bemutatták az adidas 1-et, amely a világ első intelligens cipője.

Az adidas 1 újdonsága az, hogy párnázását tökéletesen a futó igényeihez képes állítani. A talajviszonyoktól és a futás sebességétől függően a cipő agya, egy mikroprocesszor, másodpercenként ötmillió számítást végezve irányítja a motor hajtotta kábelrendszert, így módosítja az ütéstompítást. Az emberi reflexideg mintájára készített cipőt 2005-től Magyarországon is forgalmazzák.


Futás közben kemény betonra, puha földre, salakra léphetünk. Ilyenkor a lábunkat érő ütések, és a lábfejre nehezedő súly folyamatosan változik, ami hol kisebb, hol nagyobb mértékben terheli meg a lábfejet. A változó terhelés nehezíti a futást, ezért az adidas innovációs fejlesztői azon kezdtek dolgozni, hogy kiküszöböljék ezt a problémát.

Hároméves kutatómunka után végre bemutatták az adidas 1-et, amely a világ első intelligens futócipője. A cipő úgy működik, mint egy emberi reflexideg. Az ideg tulajdonképpen egy mágneses érzékelőrendszer, amelyen az érzékelő pontosan a futó sarka alatt, a mágnes pedig a talp középső részének alján helyezkedik el. Futás közben, a láb földetérésekor keletkezett minden egyes ütéskor ez az érzékelő megméri a talp középső részének távolságát a cipő felső részétől az alsóig (milliméteres pontossággal), leméri a ránehezedő nyomást, és ezáltal a szükséges (ütés)tompítás mértékét. Másodpercenként körülbelül 1.000-szer történik ez a leolvasás és a továbbítás a cipő agyához.

A cipő boltozata alatt található a cipő agya, egy olyan mikroprocesszor, amely képes másodpercenként 5 millió számítást végezni. Egy kifejezetten ehhez a cipőhöz tervezett szoftver segítségével összehasonlítja az érzékelő által, a nyomásról küldött üzeneteket egy előre beállított értékkel, így érzékeli azt, hogy ha a cipő talpa túl puha vagy túl kemény. Amint érzékeli, hogy a megállapított ütéstompító fokozat már nem megfelelő, parancsot küld a cipő izmának, hogy változtasson rajta.

A cipő izma egy motor hajtotta kábelrendszer. A lábfej középső részén található motor fogadja az agy utasításait, és egy csavar meghúzásával végrehajtja őket úgy, hogy meghosszabbít vagy lerövidít egy kábelt. Ez a kábel a műanyag ütéstompító elem falához van erősítve. Ha a kábel lerövidül, az ütéstompító elem megfeszül és csak kis mértékben nyomódik össze. Amikor a kábel hosszabb, akkor az ütéstompító elemet tovább engedi összenyomódni, ezáltal puhábbá teszi a lépést. A motornak egy elem szolgáltatja az energiát, amely cserélhető, és 100 órányi futásra elegendő az élettartama. A cipőben végbemenő változások fokozatosak és automatikusak, így a futó mindössze annyit érzékel, hogy a futás teljes ideje alatt jól érzi magát a cipőben.

A cipő 2005 márciusától kapható Európában 250 eurós áron, Magyarországon 64.990 forint a fogyasztói ára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle