Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető a Red Hat Fedora Cora 2-ese

Laptop

Letölthető a Red Hat Fedora Cora 2-ese

A Red Hat kiadta legújabb linuxos termékét, a Fedora Core 2-t, mely egy újdonságokban bővelkedő, mindenki számára szabadon használható operációs rendszer.

A Red Hat azon célból alkotta meg a Fedora operációs rendszert, hogy platformot biztosítson az új technológiákkal való kísérletezésnek, mielőtt azok bekerülnének a cég Enterprise Linuxába (RHEL), azaz a vállalati felhasználásra szánt OS-be. Azért, hogy minél többen használják, teszteljék a szoftvert, a kiadó ingyenesen bocsátja rendelkezésére bárkinek a Fedora-t, cserébe azonban meg kell barátkozni a terméktámogatás hiányával.

A Fedora Core 2 a 2.6-os kernelt alkalmazza, melynek révén jobb teljesítményre képes multiprocesszoros környezetben a 2.4-es rendszermaggal bíró linuxokkal szemben. Fontos jellemzője még az úgynevezett Security-Enhanced Linux funkció, ami azt jelenti, hogy a nem megengedett műveletek véghezvitele jóval nehezebben valósítható meg, mintha egy átlagos linuxról lenne szó (a funkció ugyan telepítésre kerül a Fedora installálása során, de használatát minden felhasználónak magának kell engedélyeznie). Ezek egyébként a 2005 elején megjelenő RHEL 4 részét fogják képezni majd, jelentette be a fejlesztőcég.

Azért osztotta két részre termékvonalát a Red Hat, hogy felhasználói kedvében járjon, állítja a disztribútor. Az ingyenes, de támogatásmentes (és néha hibákkal tarkított) Fedora azok számára nyújt alternatívát, akik az újdonságokat minél hamarabb akarják megtapasztalni, alkalmazásba venni. A vállalati alkalmazásra szánt Enterprise Linux alapváltozata egy évre 350 dollárba kerül, cserébe viszont terméktámogatást is kap a vásárló. Ez az a szegmens, ahol a stabilitás sokkal fontosabb, mint a friss funkciók adoptálása, ezért ez a típus lassabban követi a linuxos változásokat.

Visszatérve a Fedora-ra: újabb grafikus kezelőfelületet nyújt (Gnome 2.6, KDE 3.2.2) a korábbi változatokhoz képest, rendelkezik az Advanced Linux Sound Architecture névre keresztelt új audió alrendszerrel, és még több kisebb változtatás is helyt kapott az operációs rendszerben. A grafikus felületet nem igénylő felhasználóknak egy legalább 200 MHz-es Pentium processzorra és 64 MB-nyi memóriára lesz szükségük a Fedora Core 2 futtatásához, a többiek számára a minimum a 400 MHz-es órajellel bíró CPU és a legalább 256 MB-nyi operatív tár.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés