Connect with us

technokrata

Átadták az NIIF Program videokonferencia-projektjét

Laptop

Átadták az NIIF Program videokonferencia-projektjét

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2004. május 11-én a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program központjában sajtótájékoztató keretében átadta az NIIF videokonferencia rendszerét.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) 2003 közepén indult videokonferencia projekt célja, hogy a hazai akadémiai közösséget országos méretű, korszerű videokonferencia infrastruktúrával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal lássa el. A videokonferencia alapú kommunikáció jelentőségét az adja, hogy valószerű személyes jelenlét biztosításával az eddig alkalmazott módszereknél sokkal hatékonyabban támogatja a csoportmunkát, az egymástól távoli közösségek szoros együttműködését és kapcsolattartását.

A videokonferencia iránt évek óta fokozódó akadémiai igény kiszolgálását végül az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által biztosított források tették lehetővé.

Az NIIF a videokonferencia felhasználói berendezések illetve az ezek kiszolgálásához szükséges központi infrastruktúra beszerzését követően, pályázat útján 36 professzionális, tárgyalótermi kategóriájú videokonferencia végberendezést helyezett el az NIIF gerinchálózathoz nagysebességgel kapcsolódó 31 felsőoktatási és kutatói intézménynél illetve könyvtárnál. Az intézmények ilyen módon költségmentesen juthattak a nagy értékű, kitűnő hang- és képminőséget nyújtó, párhuzamos prezentáció közvetítésére is alkalmas, modern videokonferencia végberendezésekhez, amelyeket a dolgozók és hallgatók korlátlanul és díjmentesen vehetnek igénybe a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. A videokonferencia lehetősége tehát már a legtöbb jelentős hazai felsőoktatási és kutató-intézményben és több nagy könyvtárban rendelkezésre áll. A videokonferencia végberendezések és a nagyteljesítményű videokonferencia szerver gyártója a piacvezető amerikai Polycom, a rendszer szállítója az LNX.

A szolgáltatás IP alapú, amely az NIIF nagysebességű gerinchálózatán került megvalósításra, biztosítva ezzel a videokonferencia forgalmi díjtól mentes és korlátozás nélküli használatát és költséghatékony üzemeltetését.

Az alapszolgáltatáson kívül az NIIF számos értéknövelt szolgáltatást is biztosít felhasználói számára. Az NIIF által üzemeltetett központi kiszolgáló infrastruktúra hatékonyan támogatja a többrésztvevős videokonferenciákat, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre akár több tíz végpont is bekapcsolódhasson egyetlen konferenciába, széleskörűen támogatva ezzel a csoportmunkát és a kutatói együttműködést.

Az egyre szélesedő és jelentősebbé váló külföldi kapcsolatokkal rendelkező akadémiai közösség számára az NIIF nemzetközi IP alapú videokonferencia kapcsolatot biztosít, amelyen keresztül a teljes európai és amerikai kutatói szféra, illetve a világ bármely más fejlett régiója korlátlanul és díjmentesen elérhető.

Az NIIF további szolgáltatása annak az azonosítási rendszernek (directory) az üzemeltetése, amely a globális, világméretű rendszerhez is kapcsolódva lehetővé teszi, hogy bármely videokonferencia végpont bármely másikat könnyen, gyorsan hívni tudjon.

Az NIIF a videokonferencia szolgáltatás folyamatos bővítését tervezi újabb végpontok létesítésével, még több akadémiai intézmény bekapcsolásával és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésével és szélesítésével.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp