Connect with us

Hirdetés

technokrata

Üzenőprogramok – a biztonságot nem adják olcsón…

Laptop

Üzenőprogramok – a biztonságot nem adják olcsón…

A nevesebb üzenőprogramokat fejlesztő cégek közül talán elsőként az AOL lett az, amelyik meglépte a már régóta szükséges lépést: nevezetesen ellátta titkosítással azonnali üzenőszoftvereit.

Hétfőn bocsátotta útjára az America Online AOL Instant Messengerének (IM) frissített változatát, mely már kliens-kliens titkosítással is rendelkezik. Az 5.2-es AIM a Verisignnel közös munka eredményeként születhetett meg. Igaz, a biztonságot nem adják ingyen: egyéni felhasználók számára évi tíz dollárba kerül üzeneteik titkosítása, de lehetőség van cégeknek is előfizetni.

Ideje volt már a fenti lépés megtételének, hiszen az Interneten se szeri, se száma azon szoftvereknek, melyekkel ˝lehallgathatók˝ az IM-ek (nem egy felkerült a Terminal Download rovatába is). Ámbár azzal, hogy pénzt kérnek érte az AOL-nál, egy jelentős réteg egyben el is esik a használatától, hiszen nem mindenki fog 10 dollárt költeni egy olyan dologra, melynek hasznát a legtöbb ember még nem is látja. Egyik olvasónk felhívta rá a figyelmet, hogy hasonló titkosítási funkció ingyenesen is igénybe vehető, amennyiben a felhasználó a Trillian IM egy új változatát telepíti.

Ezzel egy időben az AOL kiadta AIM Enterprise Gateway-ének második (2.0) változatát is, mellyel a vállalatok még inkább ellenőrizhetik alkalmazottaikat csevely közben. Az új AOL szoftver ugyanis képes a vállalat szervereit a külvilág felé elhagyni szándékozó titkosított üzenetek dekódolására. Ezzel teljessé tehető a logolási és archiválási kérdéskörre adott megoldás, hiszen a vállalatok szempontjából mindig is fontos aggálynak számított az IM-ek jelentette biztonsági veszély.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés