Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összefogott a magyar szoftverszakma az európai algoritmusszabadalmazási törvénytervezet ellen

Laptop

Összefogott a magyar szoftverszakma az európai algoritmusszabadalmazási törvénytervezet ellen

Az Európai Unió e héten tárgyalja az algoritmusok, szoftverek szabadalmáról szóló előterjesztést. A magyar delegáció fel kíván lépni a módosítás ellen.

[Közlemény]
A hazánkat képviselő 8 fős delegációt a kis- és középvállalkozókat képviselő küldötteken kívül a magyar szoftveres szakmai szervezetek túlnyomó többségének példaértékű összefogása biztosította. A Parlament a következő delegációt fogadja:
FSF (Free Software Foundation) Alapítvány
LME – Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete
FSN – Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány
Magyar BSD Egyesület
Magyar Tartalomipari Szövetség – Matisz

Továbbá a kis- és középvállalkozások érdekképviseletében 3 számítástechnikai vállalat képviselőjeként:
az UHU-Linux vezetője, Körmendi András,
Deim Ágoston, az LSC-től,
Fischer Zsolt a Publishing Factory-tól.

A Parlament előtt fekvő javaslat felveti a szoftver szabadalmaztatásának lehetőségét az Európai Unióban. A felvetés sérti a Müncheni Konvenciót, amellyel szemben a Szabadalmi Hivatal 30 ezernél is több szoftver szabadalmi bejegyzését indította meg. A törvénysértésre hevesen reagált az Unió közvéleménye.

A szoftverszabadalmak bevezetése súlyos hatással lenne az információs társadalom építésére, polgárai jogaira és a gazdaságra nézve egyaránt. E szoftverszabadalmak már olyan általános dolgokra is vonatkoznak, mint egy folyamatjelző, egy státusz-információ, csupán a legelképesztőbb dolgokat említve. Ez azt jelenti, hogy egy szoftver legkisebb komponenseiért is fizetni kell a szabadalom kisajátítójának, ráadásul kizárólag a saját implementációja válik használhatóvá, megölve a szabad versenyt, ami az árak robbanásszerű megugrását jelenti.

A probléma az, hogy a legtöbb ember, még a képviselők nagy többsége sem látja át, ami a szakmabeliek számára már egyértelmű: a számítástechnika a legalapvetőbb az információs társadalom felépítésében, ami hazánk legfontosabb esélye is a felzárkózásra, viszont, ami a
legfontosabb: nem mindegy milyen információs társadalmat építünk.

Szabad, demokratikus, és az állampolgárok jogait tiszteletben tartó információs társadalom felépítése a cél, melyben biztosítandó a szabad verseny esélyegyenlősége.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés