Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux kontra Windows Server 2003

Laptop

Linux kontra Windows Server 2003

Egy független laboratórium Microsoft szponzorálta mérése szerint a redmondi cég vadonatúj szerver operációs rendszere több mint kétharmaddal bizonyult gyorsabbnak különböző tesztek alatt, mint a Linux.

A mérések során a legtöbb alapvető feladatot (például file-műveletek) kellett elvégeznie a microsoftos operációs rendszernek és a Linuxnak. Három szereplője volt a teszteknek: a frissen kiadott Windows Server 2003, a Red Hat 8.0 és a Red Hat Advanced Server 2.1. Mivel elsősorban a vállalati felhasználók számára készült mind a microsoft OS-e, mind a Red Hat Advanced Servere, ezért a feladathoz mért ˝vasat˝ raktak az operációs rendszerek alá: egy Xeon processzoros HP Proliant DL760-as számítógép szolgált hardveres alapként, melyben 4 GB-nyi memóriát rakott a gyártó. Ezen többször lefuttatták a teszteket, melyek során rendre 1, 2, 4, majd 8 processzor került a Proliantba. Végeztek egy mérést a DL380-as HP géppel is, ebben két CPU dolgozott.

Samba-t használtak a linuxos rendszerek, a mérésre alkalmazott szoftver pedig a ZD NetBench 7.02 volt. A tesztelések során minden szegmensben jelentősen jobban teljesített a Windows Server 2003, az egyetlen tényező, amiben a Red Hat 8.0 nyerni tudott, az az ár (ám ezen momentum értéke mindjárt kisebbnek tűnik, ha a Server változat árát a Microsoft operációs rendszerének árával hasonlítjuk össze).

A tesztelést hivatalosan is publikálták PDF formátumban a Veritest website-ján, a pontos eredményekről bárki meggyőződhet saját szemével is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés